Do wzdęć prowadzi nadmierna ilość gazów w jelitach, które wydzielane są na zewnątrz układu pokarmowego. Dowiedz się co je powoduje i jak z nimi walczyć.
Jakie są objawy wzdęć?
Do typowych symptomów zaliczamy:
- nienaturalnie „nadmuchany”, czyli właśnie wzdęty żołądek,
- nadmierne wydzielanie gazów,
- nieprzyjemne uczucie zbyt dużego wypełnienia żołądka po posiłku,
- odczucie i dźwięk bulgotania lub przelewania się treści żołądkowej,
- dyskomfort, a nawet ból brzucha,
- nudności.
Co jest przyczyną wzdęć?
Gazy powstają w naszym organizmie w wyniku procesów trawiennych, ale także gdy połkniemy nadmierną ilość powietrza w czasie jedzenia bądź picia. Do wzdęć przyczyniają się także napoje gazowane, szybkie jedzenie posiłków oraz towarzyszący tej czynności stres. Niektóre pokarmy, takie jak fasola, brokuły, kapusta czy kalafior, a także cukry pochodzące z owoców (fruktoza), mogą prowadzić do nadmiernej produkcji gazóww jelitach i wzdęć. W przypadku osób cierpiących na nietolerancję laktozy szkodliwe są zawierające ją mleko i przetwory mleczne. Do powstawania wzdęć przyczyniają się także ciężkostrawne, tłuste, oparte tylko na węglowodanach posiłki.
Leczenie wzdęć
Skuteczne w leczeniu tej przypadłości są leki zobojętniające i neutralizujące kwas żołądkowy, takie jak np. Rennie® na wzdęcia. Lek ten dzięki prostej, naturalnej formule opartej na połączeniu węglanu wapnia i węglanu magnezu szybko neutralizuje kwas żołądkowy, przynosząc ulgę osobom cierpiącym na wzdęcia już po dwóch minutach od przyjęcia. Dostępny jest w dwóch kombinacjach smakowych: miętowej i owocowej.
Jak radzić sobie ze wzdęciami?
Możemy wyróżnić kilka skutecznych sposobów:
- Jedzenie posiłków o stałych i regularnych porach.
- Unikanie pokarmów sprzyjających powstawaniu wzdęć (fasoli, kapusty, brokułów, kalafiora. rzepy, pora, kiełków) oraz mleka i jego przetworów (w przypadku nietolerancji laktozy).
- Zmniejszenie ilości spożywanych cukrów, szczególnie tych pochodzących z owoców. Należy pamiętać o tym, że fruktoza znajduje się także w składzie soków owocowych.
- Ograniczenie tłustych i ciężkostrawnych dań, a także jaj w codziennej diecie.
- Powolne spożywanie posiłków, unikanie mówienia podczas jedzenia – dzięki temu nie łykamy nadmiernych ilości powietrza.
- Wyeliminowanie z diety napojów gazowanych, w tym także piwa.
- Picie dużej ilości letniej wody, ale nie w trakcie posiłku – najlepiej jakiś czas po bądź przed jedzeniem.
- Spożywanie naparów z ziół mających dobry wpływ na układ trawienny: kopru włoskiego, rumianku, mięty, a także tych działających uspokajająco, np. melisy czy mniszka lekarskiego.
- Spacery i masowanie podbrzusza po posiłku czy w przypadku nasilających się dolegliwości.
- Unikanie sytuacji stresogennych, które mają dewastujący wpływ na cały organizm,w tym także na układ pokarmowy. Częste stosowanie technik oraz ćwiczeń medytacyjnych i relaksacyjnych, np. jogi.
A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y