Wzdęcia – jak ich unikać?

Wzdęcia – jak ich unikać?

 Do wzdęć prowadzi nadmierna ilość gazów w jelitach, które wydzielane są na zewnątrz układu pokarmowego. Dowiedz się co je powoduje i jak z nimi walczyć.

Jakie są objawy wzdęć?

Do typowych symptomów zaliczamy:

  • nienaturalnie „nadmuchany”, czyli właśnie wzdęty żołądek,
  • nadmierne wydzielanie gazów,
  • nieprzyjemne uczucie zbyt dużego wypełnienia żołądka po posiłku,
  • odczucie i dźwięk bulgotania lub przelewania się treści żołądkowej,
  • dyskomfort, a nawet ból brzucha,
  • nudności.

 

Co jest przyczyną wzdęć?

Gazy powstają w naszym organizmie w wyniku procesów trawiennych, ale także gdy połkniemy nadmierną ilość powietrza w czasie jedzenia bądź picia. Do wzdęć przyczyniają się także napoje gazowane, szybkie jedzenie posiłków oraz towarzyszący tej czynności stres. Niektóre pokarmy, takie jak fasola, brokuły, kapusta czy kalafior, a także cukry pochodzące z owoców (fruktoza), mogą prowadzić do nadmiernej produkcji gazóww jelitach i wzdęć. W przypadku osób cierpiących na nietolerancję laktozy szkodliwe są zawierające ją mleko i przetwory mleczne. Do powstawania wzdęć przyczyniają się także ciężkostrawne, tłuste, oparte tylko na węglowodanach posiłki.
 

Leczenie wzdęć

Skuteczne w leczeniu tej przypadłości są leki zobojętniające i neutralizujące kwas żołądkowy, takie jak np. Rennie® na wzdęcia. Lek ten dzięki prostej, naturalnej formule opartej na połączeniu węglanu wapnia i węglanu magnezu szybko neutralizuje kwas żołądkowy, przynosząc ulgę osobom cierpiącym na wzdęcia już po dwóch minutach od przyjęcia. Dostępny jest w dwóch kombinacjach smakowych: miętowej i owocowej.

Jak radzić sobie ze wzdęciami?

Możemy wyróżnić kilka skutecznych sposobów:

  • Jedzenie posiłków o stałych i regularnych porach.
  • Unikanie pokarmów sprzyjających powstawaniu wzdęć (fasoli, kapusty, brokułów, kalafiora. rzepy, pora, kiełków) oraz mleka i jego przetworów (w przypadku nietolerancji laktozy).
  • Zmniejszenie ilości spożywanych cukrów, szczególnie tych pochodzących z owoców. Należy pamiętać o tym, że fruktoza znajduje się także w składzie soków owocowych.
  • Ograniczenie tłustych i ciężkostrawnych dań, a także jaj w codziennej diecie.
  • Powolne spożywanie posiłków, unikanie mówienia podczas jedzenia – dzięki temu nie łykamy nadmiernych ilości powietrza.
  • Wyeliminowanie z diety napojów gazowanych, w tym także piwa.
  • Picie dużej ilości letniej wody, ale nie w trakcie posiłku – najlepiej jakiś czas po bądź przed jedzeniem.
  • Spożywanie naparów z ziół mających dobry wpływ na układ trawienny: kopru włoskiego, rumianku, mięty, a także tych działających uspokajająco, np. melisy czy mniszka lekarskiego.
  • Spacery i masowanie podbrzusza po posiłku czy w przypadku nasilających się dolegliwości.
  • Unikanie sytuacji stresogennych, które mają dewastujący wpływ na cały organizm,w tym także na układ pokarmowy. Częste stosowanie technik oraz ćwiczeń medytacyjnych i relaksacyjnych, np. jogi.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE