Produkty, które obniżą cholesterol

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Produkty, które obniżą cholesterol

Masz problem z wysokim poziomem cholesterolu? Dowiedz się, jak go obniżyć bez zbędnych środków farmakologicznych, jedząc odpowiednie produkty.

Jak dowodzą badania naukowe, aby obniżyć poziom niekorzystnego dla nas cholesterolu LDL, wcale nie musimy zażywać leków. Wystarczy tylko zmienić złe nawyki żywieniowe i wprowadzić do diety odpowiednie produkty. Jakie?

Orzechy
Na obniżenie „złego” cholesterolu LDL i zwiększenie poziomu cholesterolu „dobrego” HDL, szczególnie korzystnie wpływają orzechy włoskie i migdały, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy zawierają też zdrowe białka, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Jeśli więc chcesz skutecznie pozbyć się problemu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, jedz codziennie małą porcję orzechów, pamiętając jednak, by nie przesadzić, bo są kaloryczne.

Borówki amerykańskie
Jak w ostatnich latach dowiedli naukowcy, borówki są źródłem cennych przeciwutleniaczy – fitoestrogenów, które wspomagają redukcję „złego” cholesterolu i zwiększają poziom tego „dobrego”. Spożywanie borówek uchroni nas także przed chorobami serca i wzroku i dostarczy wielu cennych makroelementów i witamin. Borówki będą wspaniałą przekąską w pracy, czy zdrowym smakołykiem do podjadania podczas oglądania filmu.

Awokado
Choć tłuste, to bardzo zdrowe! Dlaczego? W ponad 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom „dobrego cholesterolu”, a redukują poziom „złego”. Ponadto, ten niezbyt popularny w Polsce owoc, jest prawdziwą skarbnicą witamin. Znajdziemy w nim bowiem m.in. witaminy: C, B, A i K. Awokado możesz dodać do sałatki, zrobić z niego zupę lub krem, wystarczy tylko jeden owoc i… odrobina fantazji!

Płatki owsiane
Są bardzo pomocne przy zbijaniu „złego” cholesterolu. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta -  zawierają dużo błonnika, który wiąże cholesterol, dzięki czemu jest on wydalany z organizmu. Płatki owsiane na mleku, z dodatkiem owoców – np. bananów, malin, czy kiwi, to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie, które nie dość, że pomoże Ci zwalczyć wysoki poziom cholesterolu, to jeszcze doda Ci energii i pobudzi metabolizm. Przepis na pyszną owsiankę, znajdziesz TUTAJ.

Ryby
W rybach morskich znajdują się cenne kwasy tłuszczowe omega, które pomagają organizmowi wyprowadzać „zły” cholesterol i zwiększają ilość „dobrego”. Chcąc zwalczyć problem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, co najmniej dwa razy w tygodniu jedz na obiad ryby – szczególnie łososia, makrelę i tuńczyka. Przepis na pyszną sałatkę z łososiem znajdziesz TUTAJ, natomiast TU dowiesz się jak przyrządzić łososia na warzywnej tortilli z sosem koperkowym.

Jabłka
Te pyszne owoce zawierają w sobie pektyny (rodzaj błonnika) oraz flawonoidy, które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale także znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i chorób serca. Jabłka warto jeść zawsze, nie tylko jesienią. Dobrym pomysłem na dostarczenie sobie wartości odżywczych z jabłek będzie częste podawanie do obiadu zwykłej, domowej surówki z utartych jabłek i równie zdrowej, co jabłka, utartej marchewki.  
 

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.64/5 (55 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

j
j
j
j
j

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Produkty, które obniżą cholesterol: