Produkty, które obniżą cholesterol

Produkty, które obniżą cholesterol

Jak dowodzą badania naukowe, aby obniżyć poziom niekorzystnego dla nas cholesterolu LDL, wcale nie musimy zażywać leków. Wystarczy tylko zmienić złe nawyki żywieniowe i wprowadzić do diety odpowiednie produkty. Jakie?

Orzechy

Na obniżenie „złego” cholesterolu LDL i zwiększenie poziomu cholesterolu „dobrego” HDL, szczególnie korzystnie wpływają orzechy włoskie i migdały, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3. Orzechy zawierają też zdrowe białka, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Jeśli więc chcesz skutecznie pozbyć się problemu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, jedz codziennie małą porcję orzechów, pamiętając jednak, by nie przesadzić, bo są kaloryczne.

Borówki amerykańskie

Jak w ostatnich latach dowiedli naukowcy, borówki są źródłem cennych przeciwutleniaczy – fitoestrogenów, które wspomagają redukcję „złego” cholesterolu i zwiększają poziom tego „dobrego”. Spożywanie borówek uchroni nas także przed chorobami serca i wzroku i dostarczy wielu cennych makroelementów i witamin. Borówki będą wspaniałą przekąską w pracy, czy zdrowym smakołykiem do podjadania podczas oglądania filmu.

Awokado

Choć tłuste, to bardzo zdrowe! Dlaczego? W ponad 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom „dobrego cholesterolu”, a redukują poziom „złego”. Ponadto, ten niezbyt popularny w Polsce owoc, jest prawdziwą skarbnicą witamin. Znajdziemy w nim bowiem m.in. witaminy: C, B, A i K. Awokado możesz dodać do sałatki, zrobić z niego zupę lub krem, wystarczy tylko jeden owoc i… odrobina fantazji!

Płatki owsiane

Są bardzo pomocne przy zbijaniu „złego” cholesterolu. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – zawierają dużo błonnika, który wiąże cholesterol, dzięki czemu jest on wydalany z organizmu. Płatki owsiane na mleku, z dodatkiem owoców – np. bananów, malin, czy kiwi, to świetny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie, które nie dość, że pomoże Ci zwalczyć wysoki poziom cholesterolu, to jeszcze doda Ci energii i pobudzi metabolizm.

Ryby

W rybach morskich znajdują się cenne kwasy tłuszczowe omega, które pomagają organizmowi wyprowadzać „zły” cholesterol i zwiększają ilość „dobrego”. Chcąc zwalczyć problem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, co najmniej dwa razy w tygodniu jedz na obiad ryby – szczególnie łososia, makrelę i tuńczyka.

Jabłka

Te pyszne owoce zawierają w sobie pektyny (rodzaj błonnika) oraz flawonoidy, które nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale także znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i chorób serca. Jabłka warto jeść zawsze, nie tylko jesienią. Dobrym pomysłem na dostarczenie sobie wartości odżywczych z jabłek będzie częste podawanie do obiadu zwykłej, domowej surówki z utartych jabłek i równie zdrowej, co jabłka, utartej marchewki.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Suszone Owoce: dlaczego warto je jeść?
Mrożonki: dlaczego warto po nie sięgnąć?
Jajka: jakie kupować?
Żurawina: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
Błonnik: wzbogać swoja dietę