Hamamelis w kosmetyce

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Uroda / Pielęgnacja

Hamamelis w kosmetyce

Hamamelis, czyli oczar wirginijski, to krzew naturalnie występujący w Ameryce Północnej – głównie na wschodzie USA oraz w Kanadzie. Znane są jego właściwości lecznicze, ale zastosowanie ma także w kosmetyce.

Oczar wirginijski występuje w postaci krzewu lub niedużego drzewa, które kwitnie na intensywnie żółty kolor późną jesienią, a nawet zimą. Ekstrakt uzyskuje się z kory, gałązek i liści krzewu. Zawiera on garbniki, flawonoidy, kwas galusowy, elagowy, chinowy oraz kawowy, a także saponiny, cholinę czy olejek eteryczny. Wyciąg z hamamelisu ma szerokie zastosowanie lecznicze. Wzmacnia przede wszystkim naczynia krwionośne, uszczelnia je i obkurcza, a co za tym idzie, wpływa na szybsze gojenie się ran, działając ściągająco, przeciwwysiękowo i przeciwkrwotocznie (działanie miejscowe, przy niewielkich krwawieniach). Ma także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego wskazany jest przy nieżycie i stanach zapalnych przełyku, żołądka, jelit, nerek, odbytu, pochwy, a także podczas występowania biegunki, krwiomoczu, hemoroidów. Pobudza również regenerację komórek wątroby i działa detoksykacyjnie.    

Kosmetyki zawierające hamamelis mają dobroczynny wpływ na stan naszej skóry, zwłaszcza, gdy jest ona podrażniona. Zmniejszają bowiem jej obrzęk, obkurczają naczynia krwionośne, pomagają w leczeniu atopowego zapalenia skóry i trądziku. Łagodzą też skutki nadmiernego opalania. Kremy, toniki czy maseczki z ekstraktem z oczaru sprawdzą się u osób posiadających cerę tłustą, łojotokową oraz mieszaną ze skłonnościami do wyprysków - skutecznie zamkną pory oraz wpłyną na zahamowanie wydzielania się potu i łoju. Będą też doskonałe dla tych, którzy na co dzień muszą radzić sobie z cerą naczynkową i chcą pozbyć się charakterystycznych, czerwonych „pajączków”. Kremy i balsamy z hamamelisem poleca się również do masażu, ponieważ mają działanie ujędrniające. Ponadto mogą ulżyć opuchniętym i łzawiącym oczom, zmniejszając obrzęk powiek oraz likwidując cienie i worki pod oczami.    

Na rynku dostępna jest woda oczarowa, która służy do przemywania i tym samym łagodzenia stanów zapalnych twarzy i oczu. Wodę tę można otrzymać w domowych warunkach, podobnie zresztą jak ekstrakt z oczaru, który następnie służy do wyrabiania maści o właściwościach leczniczych i kosmetycznych. Ekstrakt ten można także przyjmować doustnie. Jednak do picia w większych ilościach (1-2 szklanki dziennie przy nieżycie przełyku) nadaje się jedynie odwar z oczaru. Trzeba tylko pamiętać, że oczar sadzi się Polsce wyłącznie jako krzew ozdobny. 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.79/5 (14 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Hamamelis w kosmetyce: