Hamamelis w kosmetyce

Hamamelis w kosmetyce

Hamamelis – znane są jego właściwości lecznicze, ale zastosowanie ma także w kosmetyce. Dowiedz się więcej na ten temat.

Oczar wirginijski – pochodzenie

Oczar wirginijski występuje w postaci krzewu lub niedużego drzewa, które kwitnie na intensywnie żółty kolor późną jesienią, a nawet zimą. Ekstrakt uzyskuje się z kory, gałązek i liści krzewu. Zawiera on garbniki, flawonoidy, kwas galusowy, elagowy, chinowy oraz kawowy, a także saponiny, cholinę czy olejek eteryczny. Wyciąg z hamamelisu ma szerokie zastosowanie lecznicze. Wzmacnia przede wszystkim naczynia krwionośne, uszczelnia je i obkurcza, a co za tym idzie, wpływa na szybsze gojenie się ran, działając ściągająco, przeciwwysiękowo i przeciwkrwotocznie (działanie miejscowe, przy niewielkich krwawieniach). Ma także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego wskazany jest przy nieżycie i stanach zapalnych przełyku, żołądka, jelit, nerek, odbytu, pochwy, a także podczas występowania biegunki, krwiomoczu, hemoroidów. Pobudza również regenerację komórek wątroby i działa detoksykacyjnie.

Właściwości i zastosowanie

Kosmetyki zawierające hamamelis mają dobroczynny wpływ na stan naszej skóry, zwłaszcza, gdy jest ona podrażniona. Zmniejszają bowiem jej obrzęk, obkurczają naczynia krwionośne, pomagają w leczeniu atopowego zapalenia skóry i trądziku. Łagodzą też skutki nadmiernego opalania. Kremy, toniki czy maseczki z ekstraktem z oczaru sprawdzą się u osób posiadających cerę tłustą, łojotokową oraz mieszaną ze skłonnościami do wyprysków – skutecznie zamkną pory oraz wpłyną na zahamowanie wydzielania się potu i łoju. Będą też doskonałe dla tych, którzy na co dzień muszą radzić sobie z cerą naczynkową i chcą pozbyć się charakterystycznych, czerwonych „pajączków”. Kremy i balsamy z hamamelisem poleca się również do masażu, ponieważ mają działanie ujędrniające. Ponadto mogą ulżyć opuchniętym i łzawiącym oczom, zmniejszając obrzęk powiek oraz likwidując cienie i worki pod oczami.

Na rynku dostępna jest woda oczarowa, która służy do przemywania i tym samym łagodzenia stanów zapalnych twarzy i oczu. Wodę tę można otrzymać w domowych warunkach, podobnie zresztą jak ekstrakt z oczaru, który następnie służy do wyrabiania maści o właściwościach leczniczych i kosmetycznych. Ekstrakt ten można także przyjmować doustnie. Jednak do picia w większych ilościach (1-2 szklanki dziennie przy nieżycie przełyku) nadaje się jedynie odwar z oczaru. Trzeba tylko pamiętać, że oczar sadzi się Polsce wyłącznie jako krzew ozdobny.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Tłusta Cera: rozpoznanie i pielęgnacja
Rozszerzone Pory: domowe sposoby
Skincode Essentials: sprawdź nową linię kosmetyków
Domowe Maseczki: dla każdego rodzaju cery
Kolagen Rybi: dlaczego jest taki niezwykły?
Kosmetyki: jak wybrać odpowiednie?