Zdrowe zamienniki niezdrowych przysmaków

Zdrowe zamienniki niezdrowych przysmaków

Prezentujemy kilka prostych przepisów na zdrowe – i często dietetyczne – zamienniki naszych ulubionych kulinarnych słabości. Zachęcamy do dzielenia się swoimi sposobami na inne, lepsze wersje niezdrowych i kalorycznych dań.

W tym artykule:

Lody owocowe

Miksujemy wybrane owoce w blenderze, następnie dodajemy do nich miód (opcjonalnie – do tych owoców, które wymagają dosłodzenia), jogurt naturalny i sok wyciśniety z jednej cytryny i miksujemy wszystko raz jeszcze. Mieszankę przekładamy do naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok. godzinie wyciągamy, mieszamy i wkładamy ponownie do zamrażalnika na 3 godziny.

Frytki

Wersja I – bardziej kaloryczna

Świeże ziemniaki obieramy, kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku na niewielkiej ilości oliwy lub „na sucho” (trzeba wtedy wziąć pod uwagę, że gotowe frytki też będą suche).

Wersja II – mniej kaloryczna

Zamiast z ziemniaków, robimy frytki z selera. Średni seler obieramy i kroimy w cienkie paski. Następnie mieszamy go w misce z koncentratem pomidorowym i przyprawami – wedle gustu. Mieszankę odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, żeby seler nabrał odpowiedniego smaku, po czym wykładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na ok. 40 min.

Chipsy

Wersji jest nieskończenie wiele, w zależności od tego, na jaki smak mamy ochotę. Podajemy jedynie kilka możliwych opcji:

Wersja I – chipsy jarmużowe

Liście jarmużu podziel na kawałki, rozłóż na blasze i skrop oliwą. Opcjonalnie możesz dodać nieco soli lub ziół. Piecz przez ok. 20 min w temperaturze 180°.

Wersja II – chipsy bananowe

Obierz banany i pokrój w plasterki 0,5cm. Blachę wyłóż folią aluminiową, a na niej rozłóż pokrojone banany. Piecz przez ok. 15 min w temperaturze 250°C.

Wersja III – chipsy ziemniaczane

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Odsącz wodę na ręczniku papierowym, po czym posyp ziemniaki ziołami i przyprawami według gustu (np. pieprzem, bazylią, przyprawą do kurczaka). Piecz przez ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Kebab

Pojedynczy filet z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oliwie z oliwek (możesz dodatkowo posypać go przyprawą do kurczaka). W czasie smażenia przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z wyciśniętym ząbkiem czosnku, do smaku możesz go jeszcze doprawić solą i/lub pieprzem. Kiedy kurczak będzie już prawie gotowy, podgrzej tortillę. Po dosmażeniu kurczaka wyłóż go na tortillę razem z poszatkowaną kapustą pekińską, posiekaną cebulą, pomidorem i ogórkiem. Wszystko polej sosem i zawiń tortillę.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE