Jesień pod znakiem cukinii!

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

Jesień pod znakiem cukinii!

Potrawy z cukinii są łatwe w przyrządzeniu, smaczne, a ponadto zdrowe. Idealnie pasują na coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

penne-z-cukiniaPenne z cukinią

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu penne (400 g)
  • 3 łyżki sosu serowego Tarsmak
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

1. Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie.
2. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę.
3. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.

 

point

 

cukinia-ricottaKoszyczki z cukinii i ricotty

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 300 g sera ricotta
  • 1 garść orzeszków pistacjowych
  • 3 łyżki sosu chrzanowego Tarsmak
  • skórka z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:

1. Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka.
2. Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy Tarsmak, a następnie ricottę.
3. Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny. Całość pokropić oliwą z oliwek.

 

 

point

 

Sałatka z grillowaną cukinią
i sosem czosnkowym


Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • grillowana-cukinia250 g bobu
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku


Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym Tarsmak i posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.47/5 (12 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Jesień pod znakiem cukinii!: