Bób – pyszny, zdrowy, sezonowy

Bób – pyszny, zdrowy, sezonowy

Bób, to warzywo, które znane jest od wieków na całym świecie. Już starożytni mieszkańcy Grecji, Rzymu i Egiptu doceniali jego walory smakowe i zdrowotne. Dziś, bób uprawia się niemal wszędzie, a największe obszary uprawne znajdują się na Bliskim Wschodzie, w basenie Morza Śródziemnego i w Azji.

Właściwości odżywcze bobu

W Polsce bób sadzi się najczęściej jesienią lub zimą, a na targu można się go spodziewać wczesnym latem. Dobrze smakuje niemal pod każdą postacią i pasuje nawet do wykwintnych potraw. Jednak obok walorów smakowych, bób jest też prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. M.in. obfituje w błonnik, który przyśpiesza perystaltykę jelit. Ponadto, zawarty w bobie błonnik obniża ciśnienie krwi i wspomaga usuwanie z organizmu toksyn. Bób to także źródło witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E i K.

To pyszne warzywo obfituje też w inne cenne składniki – szczególnie w wapń, żelazo, magnez i fosfor. W bobie znajdziemy także, zaliczane do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, korzystne dla naszego zdrowego funkcjonowania, foliany. Jedząc 100 g bobu zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie organizmu na te związki niemal w połowie.

Jakby tego było mało, spożywanie bobu może uchronić przed nowotworem piersi. Zawiera on bowiem substancje roślinne nazywane izoflawonami, konkretnie genisteinę i daidzeinę, które wykazują ochronne dla żeńskich gruczołów mlekowych działanie. Ponadto, bób cechuje niska zawartość tłuszczu, a wysoka białka, dlatego polecany jest on osobom, które dbają o sylwetkę. Jeśli chodzi o kaloryczność, to 100 g bobu zawiera ok. 70 kcal.

Uwaga!
Bób nie jest polecany osobom, które są na niego uczulone lub cierpią na artretyzm. Spożywanie bobu może u nich bowiem powodować problemy gastryczne lub nawet skutkować powstawaniem kamieni w nerkach.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zdrowe Odżywianie: podstawowe zasady
Czym Jest Ortoreksja: przyczyny, leczenie
Zdrowy Tryb życia: dlaczego warto je prowadzić
Zdrowa Dieta: jak ją zacząć?
Soczewica: doskonały zamiennik mięsa i nie tylko