Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie i swoich bliskich.
Penne z cukinią
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 paczka makaronu penne (400 g)
- 3 łyżki sosu serowego Tarsmak
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie.
2. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę.
3. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.
Koszyczki z cukinii i ricotty
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 300 g sera ricotta
- 1 garść orzeszków pistacjowych
- 3 łyżki sosu chrzanowego Tarsmak
- skórka z jednej cytryny
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka.
2. Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy Tarsmak, a następnie ricottę.
3. Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny. Całość pokropić oliwą z oliwek.
Sałatka z grillowaną cukinią i sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 główka sałaty rzymskiej
- grillowana-cukinia250 g bobu
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 150 g sera feta
- sos czosnkowy Tarsmak
- 1 pęczek szczypiorku
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym Tarsmak i posypać posiekanym szczypiorkiem.