Jesień pod znakiem cukinii!

Jesień pod znakiem cukinii!

Autorem przepisów jest Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie i swoich bliskich.

Penne z cukinią

penne-z-cukinia

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu penne (400 g)
  • 3 łyżki sosu serowego Tarsmak
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie.
2. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę.
3. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.

Koszyczki z cukinii i ricotty

cukinia-ricotta

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 300 g sera ricotta
  • 1 garść orzeszków pistacjowych
  • 3 łyżki sosu chrzanowego Tarsmak
  • skórka z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka.
2. Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy Tarsmak, a następnie ricottę.
3. Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny. Całość pokropić oliwą z oliwek.

Sałatka z grillowaną cukinią i sosem czosnkowym

grillowana-cukinia

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • grillowana-cukinia250 g bobu
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym Tarsmak i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE