Przepisy na dania i napoje z dodatkiem herbaty matcha

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

Przepisy na dania i napoje z dodatkiem herbaty matcha

Matcha to aromatyczna herbata o delikatnym, lekko słodkawym smaku. Poznaj przepisy na dania i napoje z dodatkiem tej niezwykłej herbaty.

 

Matcha to bez wątpienia jedna z najzdrowszych herbat na świecie. W filiżance charakterystycznego, zielonego napoju znajdują się zarówno duże ilości witamin, składników odżywczych, jak i przeciwutleniaczy. Matcha jest wyjątkowo smaczna. Z tego względu używa się jej w ceremonii picia herbaty cha-no-yu oraz jako dodatku do wielu potraw, deserów i napojów. Jakich konkretnie? Poznaj przepisy na przysmaki z herbatą matcha.

 

Matcha latte

Składniki:

  • 50 ml wody w temperaturze 70-80 °C
  • 1 łyżeczka herbaty Moya Matcha tradycyjnej lub codziennej
  • 200 ml mleka (np. sojowego)
  • miód lub syrop z agawy do posłodzenia

Przygotowanie:

Przy użyciu chasenu (tradycyjnej japońskiej miotełki przeznaczonej do spieniania herbaty matcha) wymieszaj herbatę z wodą. Chasen możesz również zastąpić spieniaczem do mleka. Następnie dodaj uprzednio spienione, ciepłe mleko. Tak przygotowaną herbatę możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu z agawy.

 

Chlebek bananowy z matchą

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 1 łyżeczka herbaty matchy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan

Przygotowanie:

Masło ubij na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle mieszając. Do tak powstałej masy dodaj jajka. Przesiej mąkę przez sitko i do miski z masłem dodaj kolejno: mąkę, matchę i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce rozgnieć banana (np. przy pomocy widelca) i dorzuć do masy. Całość zmiksuj i przełóż do formy do pieczenia. Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Matcha smoothie bowl

Składniki na 2 porcje:

  • 3 zamrożone banany
  • miąższ z 1 mango
  • 1 gruszka
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki herbaty Moya Matcha
  • mleko sojowe (pół szklanki)
  • 2 łyżki syropu klonowego

Opcjonalnie:

  • garść płatków kokosowych lub migdałowych
  • kawałki ulubionych owoców (mrożonych lub świeżych)

Przygotowanie:

W kielichu blendera umieść banany, mango, gruszkę, awokado, dodaj sok z cytryny oraz jedną łyżkę matchy codziennej Moya Matcha (dostępnej na stronie https://moyamatcha.com/). Zmiksuj na gładko, a następnie dodawaj stopniowo mleko sojowe (uwaga: deser nie może być zbyt rzadki!). Drugą łyżkę matchy codziennej dokładnie wymieszaj z niewielką ilością mleka sojowego i z syropem klonowym, tworząc w ten sposób zielone “espresso”. Gotowe smoothie rozlej do dwóch misek. Powoli wmieszaj “espresso” na powierzchnię każdej porcji. Całość możesz ozdobić dowolnymi dodatkami, np. owocami lub płatkami kokosowymi.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.5/5 (3 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Przepisy na dania i napoje z dodatkiem herbaty matcha: