Matcha to bez wątpienia jedna z najzdrowszych herbat na świecie. W filiżance charakterystycznego, zielonego napoju znajdują się zarówno duże ilości witamin, składników odżywczych, jak i przeciwutleniaczy. Matcha jest wyjątkowo smaczna. Z tego względu używa się jej w ceremonii picia herbaty cha-no-yu oraz jako dodatku do wielu potraw, deserów i napojów. Jakich konkretnie? Poznaj przepisy na przysmaki z herbatą matcha.
Matcha latte
Składniki:
- 50 ml wody w temperaturze 70-80 °C
- 1 łyżeczka herbaty Moya Matcha tradycyjnej lub codziennej
- 200 ml mleka (np. sojowego)
- miód lub syrop z agawy do posłodzenia
Przygotowanie:
Przy użyciu chasenu (tradycyjnej japońskiej miotełki przeznaczonej do spieniania herbaty matcha) wymieszaj herbatę z wodą. Chasen możesz również zastąpić spieniaczem do mleka. Następnie dodaj uprzednio spienione, ciepłe mleko. Tak przygotowaną herbatę możesz dosłodzić łyżeczką miodu, syropu klonowego bądź syropu z agawy.
Chlebek bananowy z matchą
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 1 łyżeczka herbaty matchy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 banan
Przygotowanie:
Masło ubij na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle mieszając. Do tak powstałej masy dodaj jajka. Przesiej mąkę przez sitko i do miski z masłem dodaj kolejno: mąkę, matchę i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce rozgnieć banana (np. przy pomocy widelca) i dorzuć do masy. Całość zmiksuj i przełóż do formy do pieczenia. Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Matcha smoothie bowl
Składniki na 2 porcje:
- 3 zamrożone banany
- miąższ z 1 mango
- 1 gruszka
- 1 dojrzałe awokado
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki herbaty Moya Matcha
- mleko sojowe (pół szklanki)
- 2 łyżki syropu klonowego
Opcjonalnie:
- garść płatków kokosowych lub migdałowych
- kawałki ulubionych owoców (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
W kielichu blendera umieść banany, mango, gruszkę, awokado, dodaj sok z cytryny oraz jedną łyżkę matchy codziennej Moya Matcha (dostępnej na stronie https://moyamatcha.com/). Zmiksuj na gładko, a następnie dodawaj stopniowo mleko sojowe (uwaga: deser nie może być zbyt rzadki!). Drugą łyżkę matchy codziennej dokładnie wymieszaj z niewielką ilością mleka sojowego i z syropem klonowym, tworząc w ten sposób zielone “espresso”. Gotowe smoothie rozlej do dwóch misek. Powoli wmieszaj “espresso” na powierzchnię każdej porcji. Całość możesz ozdobić dowolnymi dodatkami, np. owocami lub płatkami kokosowymi.
A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y