Ciasteczka otrębowe

Feed Me Better

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Ciasteczka otrębowe

Ciastka bez mąki, z symboliczną ilością masła, z dużą ilością błonnika.  Jedno ma około 120 kcal i sprawdzi się świetnie w ramach przekąski, czy na drugie śniadanie.

 

Składniki na 12 ciastek:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 100 g otrębów (20 g żytnich, 20 g gryczanych, 60 g pszennych)
  • 60 g płatków owsianych
  • 20 g płatków lnianych
  • 100 g musli
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 35 kropli Stevii (lub 2 łyżki miodu / syropu z agawy / 1/2 szkl cukru trzcinowego)
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielimy w młynku. Banana rozgniatamy widelcem. Jajko roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy otręby, płatki lniane, zmielone płatki owsiane, musli, proszek do pieczenia. Dodajemy banana, jajko,  jogurt i ekstrakt. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby otręby napęczniały. Po tym czasie formujemy ciastka - łyżkę masy formujemy w kulkę, po czym spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut, na złoty kolor.

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.2/5 (13 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Ciasteczka otrębowe: