Ciasteczka nie muszą być niezdrowe. Zdrowe ciastka nie muszą być niesmaczne. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasteczka otrębowe.
W tym artykule:
Jak przygotować ciasteczka otrębowe?
Składniki na 12 ciastek:
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 100 g otrębów (20 g żytnich, 20 g gryczanych, 60 g pszennych)
- 60 g płatków owsianych
- 20 g płatków lnianych
- 100 g musli
- 150 g jogurtu naturalnego
- 35 kropli Stevii (lub 2 łyżki miodu / syropu z agawy / 1/2 szkl cukru trzcinowego)
- 25 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mielimy w młynku. Banana rozgniatamy widelcem. Jajko roztrzepujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy otręby, płatki lniane, zmielone płatki owsiane, musli, proszek do pieczenia. Dodajemy banana, jajko, jogurt i ekstrakt. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby otręby napęczniały. Po tym czasie formujemy ciastka – łyżkę masy formujemy w kulkę, po czym spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut, na złoty kolor.