Makaron ze szczawiowym pesto

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Makaron ze szczawiowym pesto

Poznaj przepis na pyszne danie obiadowe z dodatkiem zdrowego szczawiu!

Szczaw to bogactwo cennych dla naszego organizmu składników - witamin C i A, żelaza, wapnia oraz magnezu. W Polsce szczaw najbardziej znany jest jednak jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.


Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron penne – 250 g,
  • Szczaw – 1 pęczek,
  • Orzeszki piniowe – ¼ kubka,
  • Natka pietruszki –  ½ pęczka,
  • Czosnek – 2 ząbki,
  • Oliwa – 50 ml,
  • Sól, pieprz.


Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu. Smacznego!

 

Tagi (8): , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.28/5 (14 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Makaron ze szczawiowym pesto: