Szczaw to bogactwo cennych dla naszego organizmu składników – witamin C i A, żelaza, wapnia oraz magnezu. W Polsce szczaw najbardziej znany jest jednak jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.
Przepis na szczawiowe pesto
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron penne – 250 g,
- Szczaw – 1 pęczek,
- Orzeszki piniowe – ¼ kubka,
- Natka pietruszki – ½ pęczka,
- Czosnek – 2 ząbki,
- Oliwa – 50 ml,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu. Smacznego!