Makaron ze szczawiowym pesto

Makaron ze szczawiowym pesto

Szczaw to bogactwo cennych dla naszego organizmu składników – witamin C i A, żelaza, wapnia oraz magnezu. W Polsce szczaw najbardziej znany jest jednak jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.

W tym artykule:

Przepis na szczawiowe pesto

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron penne – 250 g,
  • Szczaw – 1 pęczek,
  • Orzeszki piniowe – ¼ kubka,
  • Natka pietruszki – ½ pęczka,
  • Czosnek – 2 ząbki,
  • Oliwa – 50 ml,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu. Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kotlety Z Tuńczyka: Szybki i smaczny obiad
Sałatka Ze Szparagami: szybki przepis
Szparagi Z Kurczakiem: przepis prostu ze starożytnego Rzymu
Zupa Czosnkowa: smaczna i rozgrzewająca