Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem jest bardzo pożywna. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszną zupę z dyni.

W tym artykule:

Jak zrobić krem z dyni?

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • po 1 łyżce śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego na miskę zupy

Sposób przygotowania:

1. Dynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój ją na kawałki.

2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj do niej cebulę i duś przez ok. 5 min, do uzyskania złotego koloru. Dodaj kumin i smaż razem z cebulą przez ok. minutę, cały czas mieszając.

3. Dodaj dynię i wymieszaj z cebulą. Wlej bulion i gotuj całość na średnim ogniu.

4. Kiedy dynia zmięknie (ok. 20-30 minut), odstaw garnek z ognia. Gdy zupa nieco się ochłodzi, przelej ją do pojemnika blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu.

5. Zupę polecamy podawać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżym pieczywem z masłem lub serkiem. Możesz też dodać po kilka uprażonych pestek dyni na miskę.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Buraczany Makaron: poznaj prosty i smaczny przepis
Ravioli Ze Szpinakiem I Serem: jak je przygotować?