Zupa krem jest bardzo pożywna. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszną zupę z dyni.
Jak zrobić krem z dyni?
Składniki:
- 1,2 kg dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kuminu
- po 1 łyżce śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego na miskę zupy
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz, usuń z niej pestki i pokrój ją na kawałki.
2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj do niej cebulę i duś przez ok. 5 min, do uzyskania złotego koloru. Dodaj kumin i smaż razem z cebulą przez ok. minutę, cały czas mieszając.
3. Dodaj dynię i wymieszaj z cebulą. Wlej bulion i gotuj całość na średnim ogniu.
4. Kiedy dynia zmięknie (ok. 20-30 minut), odstaw garnek z ognia. Gdy zupa nieco się ochłodzi, przelej ją do pojemnika blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu.
5. Zupę polecamy podawać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżym pieczywem z masłem lub serkiem. Możesz też dodać po kilka uprażonych pestek dyni na miskę.