Zupa krem czy tradycyjna – która zdrowsza?

Zupa krem czy tradycyjna – która zdrowsza?

Tradycyjne zupy gotuje się na wywarze mięsnym z dodatkiem solidnej porcji jarzyn i przypraw. Jest wielu koneserów zupy klasycznej, dla których mięsny wywar to po prosu mus – danie przygotowane bez niego nie ma ich zdaniem nic wspólnego z prawdziwą zupą. Z drugiej strony, mamy fanów wywarów warzywnych, a także zup-kremów, które wręcz nie potrzebują dodatku jakiegokolwiek bulionu.

Zupa krem – eksplozja smaku i kalorii

Wielu zadaje sobie pytanie, czy kremowa zupa charakteryzuje się bogatszym profilem wartości odżywczych? Czy jest zdrowsza od tradycyjnej zupy? Pod względem wartości odżywczych różnice są nieznaczne. Kremowe zupy mogą być z kolei bardziej kaloryczne. Z reguły ich przygotowanie wymaga wykorzystania większej ilości składników.

Wiele przepisów zakłada także dodanie do nich rozmaitych „ulepszaczy” dopełniających smak, np. pełnotłustej śmietany, startego sera czy nawet serka topionego. Z pewnością są to produkty, które podwyższają wartość kaloryczną dania, ale i wpływają niekorzystnie na jej walory prozdrowotne. Nie każdy krem musi jednak być tak przygotowany.

W dodatku smak zmiksowanych warzyw często broni się sam i wtedy nie ma potrzeby zalewania ich dodatkową porcją bulionu. Wystarczy zeszklona na oliwie cebulka, czosnek oraz spora ilość ziół i przypraw. Takie zupy jadają nie tylko wegetarianie, ale i osoby, którym tłuszcz zwierzęcy przynosi więcej strat niż pożytku. 

Klasycznie i zdrowo?

Zupy półpłynne z dodatkiem kawałków ugotowanych warzyw mają korzystniejszy wpływ na pracę układu pokarmowego, a także sycą na dłużej. Ciężkie i gęste kremy wydają się co prawda bardziej sycące, ale zmiksowane warzywa zaspokajają apetyt krócej niż te, które musimy wcześniej przerzuć.

Aby odżywiać się zdrowo najlepiej wybierać zupy gotowane tradycyjnie, z dodatkiem zdrowych warzyw, ale nie zawsze na wywarach mięsnych. Zupy kremowe z kolei warto wzbogacać o składniki do przegryzienia, np. pestki czy ziarna, za to pozbawiać je tuczących dodatków. Dotyczy to zwłaszcza serka topionego i bardzo tłustej śmietany.

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Błonnik: wzbogać swoja dietę
Janginizacja: co to jest i jak działa?
Jajka: jakie kupować?
Porzeczki I Agrest: właściwości
Dieta Wegetariańska: jej uniwersalne zalety
Melon: właściwości i wartości odżywcze