Zdrowe produkty, które ukoją nerwy

Zdrowe produkty, które ukoją nerwy

W dzisiejszych czasach niemal wszyscy są zabiegani i zestresowani. Złe samopoczucie spowodowane brakiem czasu dla siebie i bliskich, często odbija się na naszym zachowaniu w domu, choć kłótnie po ciężkim dniu w pracy, są ostatnią rzeczą, jakiej byśmy chcieli. Czy można odwrócić jakoś to błędne koło? Owszem. Proponujemy zacząć od diety. Oto naturalne produkty żywieniowe, które pomogą Ci się zrelaksować i pozytywniej patrzeć na świat.

Zielona herbata

O zbawiennych właściwościach zielonej herbaty mówić można bez końca. Ten pyszny i zdrowy napój, pomaga spalać zbędne kalorie, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, jest bogaty w witaminy i chroni przed nowotworami. Jakby tego wszystkiego było mało, zielona herbata, w zależności od sposobu parzenia, pomaga też relaksować się po szalonym dniu lub odwrotnie – pobudza do stawiania czoła problemom. Jak to możliwe?

Cały sekret tkwi w sposobie i czasie jej zaparzania. Aby zielona herbata zachowała wspaniały smak i cenne właściwości, w zależności od jej odmiany, należy ją zaparzać w temperaturze wody 60-90 stopni. Jeśli, pijąc zieloną herbatę, chcemy uzyskać efekt pobudzenia, należy zaparzać ją nie dłużej niż 3 minuty. W przypadku, gdy chcemy, żeby zielony napój nas uspokoił, możemy spokojnie parzyć go nawet ponad 6 minut.

Pamiętajmy jednak, że, jak wszystko w życiu, także i zieloną herbatę należy traktować z odpowiednim umiarem. Lekarze przestrzegają bowiem, że nadmierne spożywanie tego napoju może powodować niedobory żelaza. Zielona herbata zmniejsza bowiem jego przyswajanie przez organizm. Aby nie szkodzić, a pomagać organizmowi, najlepiej więc zieloną herbatę spożywać w ilości ok. 5 – 6 filiżanek tygodniowo.

Rumianek

Wspaniale koi i rozluźnia układ nerwowy, rozładowując stres i napięcia całego dnia. Picie herbatki z rumianku zalecane jest również w dolegliwościach żołądkowych i bólach brzucha na tle nerwowym. Herbatka z suszonego koszyczka rumianku ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, dlatego też, pomocniczo, zaleca się jej picie podczas różnych chorób i dolegliwości, np. przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych organizmu, stanach zapalnych genitaliów, skóry, czy układu oddechowego.

Gorzka czekolada

Jedzona w rozsądnych ilościach ma wspaniały wpływ na zdrowie psychiczne i dobre samopoczucie. Australijscy naukowcy dowiedli bowiem, że zawarte w niej polifenole korzystnie wpływają na układ nerwowy, uspokajając i redukując defetyzm. Kilka kostek gorzkiej czekolady w tygodniu działa tak samo, jak leki przeciwdepresyjne, a zawarta w niej fenyloetyloamina to ten sam hormon miłości i pożądania, który wydziela się w naszym organizmie, kiedy patrzymy na ukochaną osobę.

Gorzka czekolada, to także źródło witamin z grupy B i witaminy PP, ale także magnezu, fosforu i potasu. Należy jednak pamiętać, aby w sklepie wybierać tę czekoladę, która ma w składzie dużą zawartość kakao (od co najmniej 70% wzwyż) i inne cenne składniki – cukier trzcinowy, masło kakaowe. Dodajmy, że gorzka czekolada, która w składzie ma „zwykły” biały cukier, tłuszcze roślinne i emulgatory, nie jest prawdziwym, pełnym wartościowych składników, produktem spożywczym.

Melisa

Polecana jest jako naturalny lek na stres, wyczerpanie psychiczne, łagodne odmiany nerwicy, a także na nadpobudliwość. W niektórych rejonach Francji pije się ją jako codzienny napój, zwracając przy tym uwagę na jej inne właściwości zdrowotne. Melisa sprawdza się bowiem wspaniale jako lek na bóle menstruacyjne, kłopoty żołądkowe i zaburzenia trawienia. Suszone liście melisy znajdziemy w każdej aptece i sklepie zielarskim. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić do zaparzenia. Im dłużej będziemy zaparzać taką herbatkę, tym silniejszy efekt ukojenia uzyskamy. Napar z melisy najlepiej jest wypijać zaraz po posiłku i przed snem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Jagody Goji: właściwości
Inulina: dlaczego warto ją jeść?
Dieta Przeciwnowotworowa: 6 produktów żywieniowych
Słód: żytni, pszeniczny czy jęczmienny?
Owoce Noni: właściwości i zastosowanie
Jajka: jakie kupować?