To owoce drzewa palmowego rosnącego na terenie Ameryki Południowej. Drzewo owocuje dwa razy w roku, wydając grona z jagodami podobnymi do naszych borówek, ale o znacznie bogatszym składzie.
Owoce Acai – słowem wstępu
Acai to przede wszystkim bogate źródło antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Ich rodzaj i ilość sprawiły, że jagody acai zostały uznane za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Jagody acai swoją popularność zawdzięczają głównie dużej zawartości błonnika, która wynosi prawie 17%.
Owoce acai zawierają jednak wiele innych składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Mikroelementy, witaminy, aminokwasy, lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe powodują, że owoce acai mogą skutecznie zapobiegać wielu chorobom i wspierać ich leczenie.
Fot. Acai 60 kapsułek – sklep ekologiczny Ekoflos.pl
Fot. Sok z Acai (bez cukru) – www.ekoflos.pl
Zastosowanie jagód acai
Ze względu na dużą zawartość antyutleniaczy jagody acai przede wszystkim mają właściwości antynowotworowe. Acai hamuje rozwój komórek rakowych i ich namnażanie. Szczególnie dotyczy to raka płuc, skóry i piersi. Dodatkowym atutem jest fakt, że acai nie wywołuje skutków ubocznych.
Antyoksydanty zawarte w acai odgrywają ważną rolę w spowolnieniu procesu starzenia się, obok diety zawierającej jagody warto też wybierać kosmetyki zawierające ten składnik. Bardzo dobrze wpłyną na wygląd skóry.
Błonnik zawarty w acai wspomaga wszystkie diety odchudzające, regulując pracę układu trawiennego i przemianę materii. Acai wchodzi w skład wielu suplementów na odchudzanie, ale można także codziennie jeść suszone owoce z acai lub pić sok.
Niepozorne owoce acai skutecznie wspomagają także pracę serca i układ krążenia. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i zapobiegają zmianom miażdżycowym. Regulują także prawidłowy poziom ciśnienia.
Ze względu na niski wskaźnik glikemiczny jagody acai wskazane są dla diabetyków, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi.
A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y