Właściwości jagody acai

Właściwości jagody acai

To owoce drzewa palmowego rosnącego na terenie Ameryki Południowej. Drzewo owocuje dwa razy w roku, wydając grona z jagodami podobnymi do naszych borówek, ale o znacznie bogatszym składzie.

Owoce Acai – słowem wstępu

Acai to przede wszystkim bogate źródło antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Ich rodzaj i ilość sprawiły, że jagody acai zostały uznane za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Jagody acai swoją popularność zawdzięczają głównie dużej zawartości błonnika, która wynosi prawie 17%.

Owoce acai zawierają jednak wiele innych składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Mikroelementy, witaminy, aminokwasy, lipidy, nienasycone kwasy tłuszczowe powodują, że owoce acai mogą skutecznie zapobiegać wielu chorobom i wspierać ich leczenie.

jagoda-acai-60-kapsulek-azmedica.jpg

Fot. Acai 60 kapsułek – sklep ekologiczny Ekoflos.pl

sok-z-acai-100-500ml.jpg

Fot. Sok z Acai (bez cukru) – www.ekoflos.pl 

Zastosowanie jagód acai

Ze względu na dużą zawartość antyutleniaczy jagody acai przede wszystkim mają właściwości antynowotworowe. Acai hamuje rozwój komórek rakowych i ich namnażanie. Szczególnie dotyczy to raka płuc, skóry i piersi. Dodatkowym atutem jest fakt, że acai nie wywołuje skutków ubocznych.

Antyoksydanty zawarte w acai odgrywają ważną rolę w spowolnieniu procesu starzenia się, obok diety zawierającej jagody warto też wybierać kosmetyki zawierające ten składnik. Bardzo dobrze wpłyną na wygląd skóry.

Błonnik zawarty w acai wspomaga wszystkie diety odchudzające, regulując pracę układu trawiennego i przemianę materii. Acai wchodzi w skład wielu suplementów na odchudzanie, ale można także codziennie jeść suszone owoce z acai lub pić sok.

Niepozorne owoce acai skutecznie wspomagają także pracę serca i układ krążenia. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i zapobiegają zmianom miażdżycowym. Regulują także prawidłowy poziom ciśnienia.

Ze względu na niski wskaźnik glikemiczny jagody acai wskazane są dla diabetyków, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi.

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kasza Pęczak: właściwości i zastosowanie
Owoce: poznaj je lepiej
Awokado: pyszne i zdrowe
Zdrowe Jelita: co jeść aby żyć zdrowo?
Gruszka: to nie tylko smakowity owoc
Ksylitol I Erytrytol: które słodziwo lepsze w diecie sportowca?