Czy warto suplementować nienasycone kwasy tłuszczowe?

Czy warto suplementować nienasycone kwasy tłuszczowe?

Istnieje szereg substancji, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Spośród nich możemy wyróżnić między innymi witaminę K, czy też kwasy tłuszczowe Omega 3 lub Omega 6.

Jak działają estry etylowe kwasów omega?

Lekarze i specjaliści z całego świata zalecają stosowanie tej grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie zapobiegające i wspomagające leczenie wszelkiego rodzaju chorób układu krwionośnego, a nawet nowotworów. Poprawiają także pracę układu nerwowego oraz dodają odporności. Te dobroczynne wielonienasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć między innymi w takich produktach jak tran, olej lniany czy też ryby morskie takie jak łosoś czy makrela lub orzechy włoskie. Jednak nawet spożywanie produktów z wysoką zawartością tego składnika nie gwarantuje jego niedoborów w organizmie.

Jaka forma nienasyconych kwasów tłuszczowych jest najlepsza?

Jedną z najłatwiej przyswajalnych form dla kwasów tłuszczowych są estry etylowe. Dlatego też są one wykorzystywane do produkcji wszelkiego rodzaju leków, suplementów diety, a także dodatków w postaci superfoods.

Suplementacja nienasyconych kwasów tłuszczowych, sposobem na zdrowie

Dzięki suplementacji poprzez produkty takie jak https://estrovita.pl/ występujące w postaci płynnej możemy w łatwy sposób dostarczyć naszemu organizmowi niezbędne kwasy tłuszczowe. Te i podobne suplementy posiadają bardzo dobrze zbilansowane proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega 3 oraz Omega 6. Sprzedawane są one najczęściej w formie płynów, do przyjmowania doustnego, bez zawartości żadnych konserwantów ani sztucznych składników.

Zalety włączenia nienasyconych kwasów tłuszczowych do swojej diety

Wiele badań potwierdza, że przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga leczenie chorób miażdżycowych (które są zmora naszych czasów), Alzheimera, a także wszelkiego rodzaju chorób nowotworowych.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Porzeczki I Agrest: właściwości
Mięta: właściwości i zastosowanie
Czosnek: właściwości
Lody: czy mogą być zdrowe?
Inulina: dlaczego warto ją jeść?
Marchew: dlaczego warto ją jeść?