Witamina E – piękno i młodość

Witamina E – piękno i młodość

Nie ma jednej witaminy E. Nazwą tą określa się grupę 8 związków o podobnej strukturze. Występują one również pod hasłem „tokoferole”. Spośród nich najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol i najczęściej to o niego właśnie chodzi, gdy mowa o witaminie E. Tokoferole, podobnie jak karoteny, a także witaminy D i K, są dobrze rozpuszczalne w tłuszczach. Ich najważniejsza właściwość to działanie antyoksydacyjne. Witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem – zapobiega utlenianiu się lipidów, białek i DNA, czyli zapobiega niszczeniu komórek. Oznacza to jednocześnie, że spowalnia proces starzenia się skóry, chroni tkanki i komórki oraz realnie zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Witaminę E znajdziemy w olejach, maśle, orzechach, kiełkach pszenicy i w warzywach zielonolistnych.

Witamina E dla skóry

Tokoferole to podstawa zdrowej i pięknej skóry. Właśnie dzięki witaminie E możemy spłycić zmarszczki, przywrócić skórze jędrność i ją wygładzić. Witamina E to ratunek dla skóry suchej, zniszczonej opalaniem, odwodnionej. Ma zdolność wnikania głęboko w barierę lipidową, gdzie uszczelnia i wzmacnia błonę komórkową, co umożliwia związanie oraz zatrzymanie wody w tej warstwie skóry. Tokoferole działają na skórę antyoksydacyjnie, chroniąc przed ekspansją wolnych rodników i rozwojem zmian nowotworowych. Zawarta w kosmetykach i diecie witamina E pielęgnuje ponadto skórę poparzoną w wyniku opalania. 

Zdrowie i witamina E

Działanie tokoferoli wewnątrz organizmu ma w dużej mierze charakter prewencyjny. Chroni m.in. przed miażdżycą, chorobami serca i układu krwionośnego. Ponadto stymuluje układ odpornościowy i ma znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera czy Parkinsona. Niedobór witaminy E skutkuje natomiast zaburzeniami płodności, widzenia, spadkiem koncentracji oraz degeneracją nerwów.

Tokoferole w żywności i kosmetykach

Widoczne w składzie produktów spożywczych i kosmetycznych tokoferole mają przeważnie jedno zadanie – chronić je przed psuciem się. Witamina E to bowiem naturalny konserwant.

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Żelazo: funkcje, skutki niedoboru i przedawkowania
Kwas Foliowy: zapotrzebowanie i skutki niedoboru
Fluor: właściwości i zastosowanie
Wapń: właściwości i funkcje