Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie, używana również jako przeciwutleniacz w produkcji żywności (jej symbol to E300). Jej rola w organizmie ludzkim jest bardzo szeroka, a w internecie coraz częściej pojawiają się publikacje na temat ogromnego znaczenia witaminy C w leczeniu i profilaktyce raka.
Funkcje witaminy C
- reguluje odporność organizmu (stąd jej powszechne zastosowanie podczas przeziębień),
- przyspiesza zrastanie się kości i gojenie ran,
- hamuje krwawienia i krwotoki, powstrzymuje tworzenie się sińców,
- obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ krwionośny,
- chroni przed miażdżycą,
- pomaga lepiej przyswajać żelazo,
- jest przeciwutleniaczem – wychwytuje wolne rodniki,
- chroni przed zmianami nowotworowymi.
Skutki niedoboru witaminy C
Gdy cierpisz na niedobór witaminy C, organizm może to sygnalizować w następujący sposób:
- źle goją się lub odnawiają się rany,
- miewasz krwawienia i krwotoki,
- odczuwasz ból mięśni i stawów,
- masz problemy z dziąsłami i zębami (tworzą się zgorzele),
- odczuwasz osłabienie i spadek kondycji fizycznej,
- cierpisz na nadczynność tarczycy,
- miewasz obrzęki kończyn,
- cierpisz na depresję,
- łatwo i często się przeziębiasz.
W przypadku niedoboru witaminy C, należy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną dietę lub sięgnąć po suplementy z apteki. Witamina C jest jedną z najtańszych witamin i dostępna jest w różnych dawkach, w zależności od potrzeb.
Skutki nadmiaru witaminy C
Zwykle nadmiar witaminy C jest usuwany przez organizm z moczem, jednak należy pamiętać o tym, by jej dzienna dawka nie przekraczała 2 g. Choć nie jest to toksyczna ilość, może wywołać nieprzyjemne reakcje, takie jak dolegliwości żołądkowe, wymioty, biegunkę, nudności czy wysypkę na skórze.
Źródła witaminy C
Każdy z nas powinien dostarczać sobie od 45 do 90 mg witaminy C na dobę. Występuje ona w wielu produktach spożywczych, dlatego przy zróżnicowanej diecie większość z nas nie cierpi na jej niedobory. Warto jednak pamiętać, że najbogatszymi źródłami witaminy C są:
- zielona papryczka chili – 244 mg/100 g,
- natka pietruszki – 178 mg/100 g,
- czarna porzeczka 177 mg/100 g,
- papryka 107 mg/100 g.
Poza tym znaczne jej ilości znajdziemy w brukselce, jarmużu, truskawkach, malinach, poziomkach, szczypiorku, szpinaku, szczawiu, porzeczkach czerwonych, kapuście, kalarepie, cytrynach, pomarańczach, żurawinie, pomidorach, koncentracie pomidorowym, zielonym groszku, rzodkiewce, ziemniakach i wielu innych owocach i warzywach dostępnych w sklepach i na straganach.
Witamina C jednak często ulega zniszczeniu w procesie obróbki żywności, np. w czasie suszenia, solenia oraz w czasie gotowania, pieczenia czy smażenia. Dlatego ważne jest spożywanie zalecanych przez dietetyków 5 porcji świeżych warzyw i owoców.
Kontrowersyjny lek na raka?
Amerykańscy naukowcy prowadzą badania nad skutecznością witaminy C w leczeniu chorób nowotworowych. Kontrowersje wzbudza fakt, że ich zdaniem przemysł farmaceutyczny, generujący zyski ze sprzedaży drogich leków na raka, stara się za wszelką cenę powstrzymać publikacje dokonań badaczy i wyników testów i analiz związanych ze skutecznością działania witaminy C.