Witamina C

Witamina C

Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie, używana również jako przeciwutleniacz w produkcji żywności (jej symbol to E300). Jej rola w organizmie ludzkim jest bardzo szeroka, a w internecie coraz częściej pojawiają się publikacje na temat ogromnego znaczenia witaminy C w leczeniu i profilaktyce raka.

Funkcje witaminy C

  • reguluje odporność organizmu (stąd jej powszechne zastosowanie podczas przeziębień),
  • przyspiesza zrastanie się kości i gojenie ran,
  • hamuje krwawienia i krwotoki, powstrzymuje tworzenie się sińców,
  • obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ krwionośny,
  • chroni przed miażdżycą,
  • pomaga lepiej przyswajać żelazo,
  • jest przeciwutleniaczem – wychwytuje wolne rodniki,
  • chroni przed zmianami nowotworowymi.

Skutki niedoboru witaminy C

Gdy cierpisz na niedobór witaminy C, organizm może to sygnalizować w następujący sposób:

  • źle goją się lub odnawiają się rany,
  • miewasz krwawienia i krwotoki,
  • odczuwasz ból mięśni i stawów,
  • masz problemy z dziąsłami i zębami (tworzą się zgorzele),
  • odczuwasz osłabienie i spadek kondycji fizycznej,
  • cierpisz na nadczynność tarczycy,
  • miewasz obrzęki kończyn,
  • cierpisz na depresję,
  • łatwo i często się przeziębiasz.

W przypadku niedoboru witaminy C, należy przede wszystkim zadbać o zróżnicowaną dietę lub sięgnąć po suplementy z apteki. Witamina C jest jedną z najtańszych witamin i dostępna jest w różnych dawkach, w zależności od potrzeb.

Skutki nadmiaru witaminy C

Zwykle nadmiar witaminy C jest usuwany przez organizm z moczem, jednak należy pamiętać o tym, by jej dzienna dawka nie przekraczała 2 g. Choć nie jest to toksyczna ilość, może wywołać nieprzyjemne reakcje, takie jak dolegliwości żołądkowe, wymioty, biegunkę, nudności czy wysypkę na skórze.

Źródła witaminy C

Każdy z nas powinien dostarczać sobie od 45 do 90 mg witaminy C na dobę. Występuje ona w wielu produktach spożywczych, dlatego przy zróżnicowanej diecie większość z nas nie cierpi na jej niedobory. Warto jednak pamiętać, że najbogatszymi źródłami witaminy C są:

  • zielona papryczka chili – 244 mg/100 g,
  • natka pietruszki – 178 mg/100 g,
  • czarna porzeczka 177 mg/100 g,
  • papryka 107 mg/100 g.

Poza tym znaczne jej ilości znajdziemy w brukselce, jarmużu, truskawkach, malinach, poziomkach, szczypiorku, szpinaku, szczawiu, porzeczkach czerwonych, kapuście, kalarepie, cytrynach, pomarańczach, żurawinie, pomidorach, koncentracie pomidorowym, zielonym groszku, rzodkiewce, ziemniakach i wielu innych owocach i warzywach dostępnych w sklepach i na straganach.

Witamina C jednak często ulega zniszczeniu w procesie obróbki żywności, np. w czasie suszenia, solenia oraz w czasie gotowania, pieczenia czy smażenia. Dlatego ważne jest spożywanie zalecanych przez dietetyków 5 porcji świeżych warzyw i owoców.

Kontrowersyjny lek na raka?

Amerykańscy naukowcy prowadzą badania nad skutecznością witaminy C w leczeniu chorób nowotworowych. Kontrowersje wzbudza fakt, że ich zdaniem przemysł farmaceutyczny, generujący zyski ze sprzedaży drogich leków na raka, stara się za wszelką cenę powstrzymać publikacje dokonań badaczy i wyników testów i analiz związanych ze skutecznością działania witaminy C.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Selen: jego niezwykłe funkcje
Fluor: właściwości i zastosowanie
Cynk: mikroelement do zadań specjalnych
Witamina D: dlaczego jest ważna?
Witamina B5: skutki niedoboru i przedawkowania