Truskawka na milion sposobów – znajdź coś dla siebie!

Truskawka na milion sposobów – znajdź coś dla siebie!

Niewiele osób wie, że truskawki zawierają w sobie o wiele więcej witaminy C niż taka cytryna. Ma też mnóstwo innych witamin m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witaminy PP, a także magnezu, fosforu żelaza, wapnia i manganu. Nic dziwnego, że cieszą się niesłabnącą od lat popularnością. Wypróbuj nasze przepisy.

Koktajl truskawkowy

Niezależnie od przepisu, koktajl z truskawek niemal zawsze wychodzi doskonale. Proporcje poszczególnych składników najlepiej dopasować do własnych upodobań. Niektórzy preferują gęste miksy, zjadane łyżeczką. Inni natomiast wolą mieszanki rzadkie – w sam raz do wypicia. Jako baza takiego koktajlu posłużyć może mleko lub jogurt naturalny. W przypadku bardzo słodkich truskawek, warto wybrać kwaśniejszy produkt mleczny – np. maślankę lub kefir. Jeżeli natomiast to owoce są kwaśne, do koktajlu dodać można miód lub słodką śmietankę.
 

Kompot z truskawek

Napój truskawkowy w formie kompotu to jeden z najbardziej tradycyjnych przetworów owocowych w Polsce. Idealnie pasuje chociażby do obiadu. Aby przygotować kompot z truskawek w sezonie, najlepiej wykorzystać najdojrzalsze i najsłodsze owoce. Taki napój robi się zwykle nieco inaczej, niż klasyczny kompot do słoików na zimę. W chłodniejsze dni można pić go na ciepło, a w upały podawać schłodzony – np. z kostkami lodu.

Truskawki

Lemoniada truskawkowa

Jako napój na upały idealnie sprawdzi się także lemoniada z truskawek. Można ją wykonać nie tylko bezpośrednio w sezonie – zamiast świeżych, doskonale sprawdzą się także mrożone owoce. Pyszna lemoniada truskawkowa może być zatem przygotowywana przez cały rok. To jeden z tych napojów, który warto odpowiednio podawać. Szklanka z lemoniadą wspaniale prezentuje się udekorowana plasterkami cytryny czy listkami świeżej mięty. W brzeg naczynia można też wcisnąć całą truskawkę, co dodatkowo doda mu uroku. Napój ten doskonale smakuje pity słomką z wysokiej szklanki.

Tarta truskawkowa

Z truskawek warto przygotować także aromatyczne ciasta. Latem najlepiej zwrócić uwagę na rozwiązania, które nie wymagają stosowania piekarnika. Tarta truskawkowa to przepyszne ciasto, które można zrobić nawet w najgorsze upały. Wiele ciekawych wariantów tego przepisu opiera się na zastosowaniu różnych kruchych spodów. Interesującym rozwiązaniem jest np. zastosowanie ciasteczek Oreo zamiast zwykłych herbatników.

Nalewka z truskawek

Truskawki idealnie nadają się także do przygotowania wysokoprocentowego trunku. Nalewka z truskawek wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale również obłędnie czerwonym kolorem. Do spożycia nadaje się już po miesiącu. Warto jednak poczekać nieco dłużej, aby uzyskać pełnię jej walorów smakowych. Jakość takiej nalewki w dużym stopniu uzależniona jest od rodzaju wykorzystanych owoców. Najlepiej sprawdzą się aromatyczne i słodkie truskawki prosto z domowego ogródka, zebrane po słonecznych i suchych dniach. Owoce po dniach deszczowych są niestety nasiąknięte wodą, a przez to mniej apetyczne. Truskawki nie mogą być też nadpsute, ponieważ nalewka może się wówczas nie udać.

Dżem truskawkowy

Wszyscy uwielbiają domowy dżem truskawkowy. Można zrobić go już w szczycie sezonu, jednak warto odczekać kilka tygodni. Owoce są wówczas tańsze, a przy tym bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Jednym z ciekawszych pomysłów jest przepis zamieszczony na stronie https://kulinarneprzeboje.pl/dzem-truskawkowy/. Ten pyszny, domowy dżem truskawkowy nie wymaga stosowania żadnych środków żelujących, a jedynie odpowiedniej ilości cukru. Dla smaku można do niego dodać także trochę soku z cytryny.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Naleśniki Z Bananami: słodki przepis
Nutella: przepisy na słodkie przekąski
Zdrowy Deser Lodowy: jak go zrobić?
Syropy Owocowe: jeden produkt dający wiele możliwosći
Piernik Litewski: sprawdzony przepis z bakaliami
Ciasta Na Wielkanoc: co przygotować?