Witamina B2

Witamina B2

Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji oraz wchodzi w skład nukleotydów, czyli elementów budulcowych kwasów DNA i RNA. Jej niedobór wiąże się przede wszystkim z pogorszeniem funkcjonowania narządu wzroku, zmianami skórnymi czy dolegliwościami ze strony układu nerwowego. Witamina B2 jest bardzo słabo wchłaniana w organizmie, a do tego jest szybko wydalana wraz z moczem, w związku z czym niezwykle trudno jest o jej przedawkowanie (najczęściej zdarza się to w przypadku podawania jej w zastrzyku). Typowe objawy przedawkowania to nudności i wymioty. Zapotrzebowanie na witaminę B2 u zdrowego człowieka nie przekracza 1,3 mg/dobę (z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących), dlatego większości osób stosujących zbilansowaną dietę nie grożą jej niedobory. Przyjmowanie większych ilości witaminy zaleca się szczególnie osobom, które prowadzą stresujący tryb życia.

Funkcje witaminy B2

  • uczestniczy w procesie utleniania,
  • uczestniczy w przemianach lipidów i aminokwasów,
  • ma duży wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku,
  • uczestniczy w procesie metabolizmu (wytwarzanie energii dla ciała),
  • uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,
  • ma wpływ na proces wzrostu ciała,
  • pomaga w przyswajaniu witaminy B6,
  • wpływa na funkcjonowanie skóry, dróg oddechowych i błon śluzowych.

Grupy osób szczególnie narażone na niedobór

  • osoby stosujące dietę ubogą w niektóre składniki odżywcze,
  • osoby mające niedobór hormonów tarczycy i nadnercza,
  • alkoholicy,
  • diabetycy,
  • dzieci,
  • młodzież,
  • osoby starsze.

Skutki niedoboru witaminy B2

  • zmiany skórne (pieczenie skóry, stany zapalne w kącikach ust – zajady, łojotok, łuszczyca, pękanie warg),
  • dolegliwości ze strony narządu wzroku (zapalenie spojówek, pogorszenie widzenia o zmierzchu, światłowstręt, uszkodzenie rogówki, pieczenie i zaczerwienienie oczu, w skrajnych przypadkach – zaćma),
  • wypadanie włosów,
  • zawroty głowy,
  • zaburzenia snu,
  • brak koncentracji,
  • ból i stany zapalne śluzówki,
  • zapalenie nerwów,
  • niedokrwistość,
  • wady wrodzone (w przypadku awitaminozy u kobiet w ciąży).

Źródła witaminy B2

  • drożdże,
  • wątroba wieprzowa,
  • migdały,
  • jajka,
  • tłuste mleko,
  • mięso wieprzowe,
  • mięso wołowe,
  • ser twarogowy,
  • grzyby,
  • ryby (łosoś, makrela, pstrąg),
  • szpinak,
  • soja,
  • orzechy włoskie,
  • jogurt.

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B2

Grupy ludności – Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]

  • Dzieci 1-3 lat – [0,5 mg / dzień]
  • Dzieci 4-8 lat – [0,6 mg / dzień]
  • Dziewczęta 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
  • Młodzież żeńska 14-18 lat – [1,0 mg / dzień]
  • Kobiety 19-30 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety 31-50 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety 50-70 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety powyżej 70 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne do 18 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 19-30 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 31-50 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące do 18 lat – [1,6 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 19-30 lat – [1,6 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 31-50 lat – [1,6 mg / dzień]
  • Chłopcy 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
  • Młodzież męska 14-18 lat – [1,3 mg / dzień]
  • Mężczyźni 19-30 lat – [1,3 mg / dzień]
  • Mężczyźni 31-50 lat – [1,3 mg / dzień]
  • Mężczyźni 50-70 lat – [1,3 mg / dzień]
  • Mężczyźni powyżej 70 lat – [1,3 mg / dzień]

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE