Witamina B2, czyli ryboflawina, pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji oraz wchodzi w skład nukleotydów, czyli elementów budulcowych kwasów DNA i RNA. Jej niedobór wiąże się przede wszystkim z pogorszeniem funkcjonowania narządu wzroku, zmianami skórnymi czy dolegliwościami ze strony układu nerwowego. Witamina B2 jest bardzo słabo wchłaniana w organizmie, a do tego jest szybko wydalana wraz z moczem, w związku z czym niezwykle trudno jest o jej przedawkowanie (najczęściej zdarza się to w przypadku podawania jej w zastrzyku). Typowe objawy przedawkowania to nudności i wymioty. Zapotrzebowanie na witaminę B2 u zdrowego człowieka nie przekracza 1,3 mg/dobę (z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących), dlatego większości osób stosujących zbilansowaną dietę nie grożą jej niedobory. Przyjmowanie większych ilości witaminy zaleca się szczególnie osobom, które prowadzą stresujący tryb życia.
Funkcje witaminy B2
- uczestniczy w procesie utleniania,
- uczestniczy w przemianach lipidów i aminokwasów,
- ma duży wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku,
- uczestniczy w procesie metabolizmu (wytwarzanie energii dla ciała),
- uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek,
- ma wpływ na proces wzrostu ciała,
- pomaga w przyswajaniu witaminy B6,
- wpływa na funkcjonowanie skóry, dróg oddechowych i błon śluzowych.
Grupy osób szczególnie narażone na niedobór
- osoby stosujące dietę ubogą w niektóre składniki odżywcze,
- osoby mające niedobór hormonów tarczycy i nadnercza,
- alkoholicy,
- diabetycy,
- dzieci,
- młodzież,
- osoby starsze.
Skutki niedoboru witaminy B2
- zmiany skórne (pieczenie skóry, stany zapalne w kącikach ust – zajady, łojotok, łuszczyca, pękanie warg),
- dolegliwości ze strony narządu wzroku (zapalenie spojówek, pogorszenie widzenia o zmierzchu, światłowstręt, uszkodzenie rogówki, pieczenie i zaczerwienienie oczu, w skrajnych przypadkach – zaćma),
- wypadanie włosów,
- zawroty głowy,
- zaburzenia snu,
- brak koncentracji,
- ból i stany zapalne śluzówki,
- zapalenie nerwów,
- niedokrwistość,
- wady wrodzone (w przypadku awitaminozy u kobiet w ciąży).
Źródła witaminy B2
- drożdże,
- wątroba wieprzowa,
- migdały,
- jajka,
- tłuste mleko,
- mięso wieprzowe,
- mięso wołowe,
- ser twarogowy,
- grzyby,
- ryby (łosoś, makrela, pstrąg),
- szpinak,
- soja,
- orzechy włoskie,
- jogurt.
Zalecane normy dietetyczne na witaminę B2
Grupy ludności – Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
- Dzieci 1-3 lat – [0,5 mg / dzień]
- Dzieci 4-8 lat – [0,6 mg / dzień]
- Dziewczęta 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
- Młodzież żeńska 14-18 lat – [1,0 mg / dzień]
- Kobiety 19-30 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety 31-50 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety 50-70 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety powyżej 70 lat – [1,1 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne do 18 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne 19-30 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne 31-50 lat – [1,4 mg / dzień]
- Kobiety karmiące do 18 lat – [1,6 mg / dzień]
- Kobiety karmiące 19-30 lat – [1,6 mg / dzień]
- Kobiety karmiące 31-50 lat – [1,6 mg / dzień]
- Chłopcy 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
- Młodzież męska 14-18 lat – [1,3 mg / dzień]
- Mężczyźni 19-30 lat – [1,3 mg / dzień]
- Mężczyźni 31-50 lat – [1,3 mg / dzień]
- Mężczyźni 50-70 lat – [1,3 mg / dzień]
- Mężczyźni powyżej 70 lat – [1,3 mg / dzień]
Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.