Sałatka z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym

Sałatka z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym

Sezon na truskawki w pełni – bez tych pysznych owoców nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu, są przy tym niskokaloryczną i smakowitą przekąską w gorący dzień. Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów czy sosu do naleśników. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli.

Przepis na sałatkę z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym

Połączenie truskawek i sera pleśniowego być może zaskakujące, ale w gorące, letnie dni sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Polecamy nasz przepis na orzeźwiającą sałatkę z serem pleśniowym i truskawkami.

Składniki:

  • 150 g truskawek,
  • rukola,
  • 100 g „Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos,
  • kilka łyżek octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Przystawka Z łososia: ekspresowy przepis
Wino Na Grzańca: wybierz najlepszy rodzaj
Przekąski: idealne do pracy
Muffinki Z żóltym Serem: aromatyczne i pyszne
Przekąska Na Andrzejki: z ciasta francuskiego z serem