Sezon na truskawki w pełni – bez tych pysznych owoców nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu, są przy tym niskokaloryczną i smakowitą przekąską w gorący dzień. Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów czy sosu do naleśników. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli.
Przepis na sałatkę z truskawkami, rukolą i serem pleśniowym
Połączenie truskawek i sera pleśniowego być może zaskakujące, ale w gorące, letnie dni sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego. Polecamy nasz przepis na orzeźwiającą sałatkę z serem pleśniowym i truskawkami.
Składniki:
- 150 g truskawek,
- rukola,
- 100 g „Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos,
- kilka łyżek octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Smacznego!