Sałatka caprese – wersja rozszerzona

Sałatka caprese – wersja rozszerzona

Lekkie sałatki – uwielbiamy je i często przygotowujemy. Dzisiaj przedstawiamy przepis na sałatkę Caprese?

Jak przygotować sałatkę Caprese?

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • dowolna sałata (np. rzymska, masłowa)
  • garść pełnoziarnistych grzanek
  • sól morska, pieprz

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka listków bazylii
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze, aż będzie gładki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy lub kroimy i układamy na talerzach. Ogórka, pomidory i ser kroimy w plastry. Układamy je na przemian na talerzu. Przyprawiamy solą morską i pieprzem. Posypujemy grzankami i polewamy przygotowanym sosem bazyliowym.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE