Lekkie sałatki – uwielbiamy je i często przygotowujemy. Dzisiaj przedstawiamy przepis na sałatkę Caprese?
Jak przygotować sałatkę Caprese?
Składniki na 2 porcje:
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- dowolna sałata (np. rzymska, masłowa)
- garść pełnoziarnistych grzanek
- sól morska, pieprz
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szklanka listków bazylii
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze, aż będzie gładki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki.
Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy lub kroimy i układamy na talerzach. Ogórka, pomidory i ser kroimy w plastry. Układamy je na przemian na talerzu. Przyprawiamy solą morską i pieprzem. Posypujemy grzankami i polewamy przygotowanym sosem bazyliowym.