Projekt domu jednorodzinnego – ze spiżarnią czy bez niej?

Projekt domu jednorodzinnego – ze spiżarnią czy bez niej?

Domy ze spiżarnią najczęściej kojarzone są ze starszym budownictwem. Spiżarnia była wtedy lokowana z boku budynku, oddzielona od kuchni drzwiami, aby była nieco chłodniejsza. Dzisiaj obserwujemy powrót do tradycji – coraz więcej projektów domów jednorodzinnych posiada spiżarnie. Jednak zanim zakupimy taki projekt, powinniśmy przemyśleć, czy rzeczywiście takie pomieszczenie będzie nam potrzebne.

Spiżarnia w domu jednorodzinnym – zalety

Przede wszystkim spiżarnie są wygodne i bardzo praktyczne, ponieważ możemy przechowywać w nich różne produkty żywnościowe i nie tylko. Nie powinniśmy zatem patrzeć na nią tylko jako na miejsce do magazynowania domowych przetworów, ale również jak na przestrzeń na produkty sypkie, płynne, karmę dla zwierzaków, zgrzewki wody, urządzenia kuchenne, które nie mieszczą się w szafkach.

Zatem spiżarnia może być wtedy dodatkową, dużą szafką kuchenną, która może być zabudowana od podłogi aż do sufitu. Powstaje pytanie, czy lepiej zdecydować się na projekt domu ze spiżarnią i nieco zmniejszyć kuchnię, czy też lepiej wybrać większą kuchnię, ale wszystko przechowywać w jej szafkach.

spizarnia-1.jpg

Mała kuchnia lepiej bez spiżarni

W przypadku, gdy powierzchnia kuchni w domu jest niewielka, na przykład ma tylko do 8 czy 9 metrów kwadratowych, wtedy ze spiżarni lepiej zrezygnować. Dzięki temu uzyskamy większą kuchnię, która nie będzie wyglądała tak klaustrofobicznie.

Oczywiście w małej kuchni bardzo ważne jest również zwrócenie uwagi na aranżację całego wnętrza. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na meble na wymiar, ponieważ wtedy będziemy mogli optymalnie wykorzystać każdy centymetr w kuchni.

A może spiżarnia w piwnicy?

Jeśli zamierzamy wybrać projekt domu z piwnicą, w takim przypadku możemy też pomyśleć o stworzeniu spiżarni w piwnicy. Tam produkty także będą miały odpowiednie warunki – to miejsce zaciemnione, zimniejsze, suche. Często możemy też łatwo dołożyć dodatkową półkę, gdy będziemy potrzebowali więcej miejsca.

Z drugiej strony pojawia się problem z dostępem do spiżarni znajdującej się w piwnicy. Jeśli odległość od piwnicy do kuchni jest bardzo daleka, wtedy chodzenie tam i z powrotem nie będzie wygodne. Wówczas lepiej po prostu umieścić produkty w kuchni, natomiast w spiżarni w piwnicy przechowywać tylko te, z których korzystamy okazjonalnie, na przykład przetwory.

Odpowiedzi na powyższe pytania szukaliśmy przy wsparciu projektantów Dom.pl.

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Bezpieczna I Czysta Kuchnia: żelazne zasady
Lodówka: jak o nią dbać, aby służyła przez lata
Żyrandol: hit czy kit?
Sprzęt Elektryczny: na co zwrócić uwagę przy wyborze
Zabezpieczenie Balkonu: ochroń swojego pupila
Styl Kolonialny W Salonie: eklektyczne połączenie mebli i materiałów z różnych kontynentów