Nie masz pomysłu na obiad? Znudziło Ci się jedzenie w kółko tego samego? A może szukasz kulinarnych inspiracji? Zamiast nowych pomysłów, tym razem proponujemy podróż w przeszłość. Przypomnijmy sobie, jakie potrawy królowały na stołach parę lat temu, kiedy wpływy kuchni zachodniej czy azjatyckiej nie były u nas tak silne.
Racuchy
Z jabłkami albo bez dodatków, najczęściej robione na drożdżach i posypane cukrem pudrem. Jedzone tuż po zdjęciu z patelni, kiedy jeszcze parzyły w język. Czy ktokolwiek mógł się im oprzeć?
Makaron z białym serem
Danie proste, szybkie, pożywne i uwielbiane przez dzieci, bo słodkie. W wielu domach robiony na przeróżne sposoby, jednak zawsze sprowadza się do podstawowych składników: makaronu, białego sera, masła i cukru.
Kasza manna
(nieco już zapomniana) Królowa posiłków dla małych dzieci. Jedzona z dżemem lub owocami. Kojarzona ze złym samopoczuciem lub bolącym gardłem, kiedy to nie dało się przełknąć niczego innego. A niesłusznie! Kasza manna jest nie tylko zdrowa, ale i wyjątkowo lekkostrawna.
Kluski (pierogi) leniwe
Posypane cukrem lub bułka tartą. Danie szybkie i uwielbiane przez dzieci. W wersji na słono wystarczy zamiana twarogu na ugotowane ziemniaki i mamy kopytka – idealny dodatek do obiadu.
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Lub, w mniej czasochłonnej wersji, ryż na mleku z dodatkiem musu jabłkowego. Idealny na podwieczorek lub słodką kolację.
Zupy
Pozycja ta może dziwić, ale w dzisiejszych czasach, kiedy królują zupy-kremy i przepisy z najodleglejszych zakątków świata, nasze tradycyjne zupy odchodzą na bok. A szkoda, bo czasami nic nie zastąpi smaku domowej pomidorowej, ogórkowej czy białego barszczu
Jaki z tego wniosek? Pomimo odkrywania coraz to nowym smaków i aromatów warto czasem wrócić do prostego, tradycyjnego, domowego jedzenia. Wspomnienia można też przywoływać nie tylko zdjęciami, ale i smakiem z dzieciństwa.