Pieczenie chleba w domu a wybór kuchennych akcesoriów

Pieczenie chleba w domu a wybór kuchennych akcesoriów

Tak naprawdę wszystko sprowadza się do kupienia kilku niezbędnych produktów kuchennych. Wśród nich nie może zabraknąć formy do pieczenia chleba, urządzenia wielofunkcyjnego do wymieszania poszczególnych składników oraz dobrego piekarnika.

Pieczenie w stylu tradycyjnym

multicooker
Oczywiście można sie obejść bez maszyny mieszającej, ale wówczas trzeba przygotować się na ciężką pracę własnych rąk. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników trzeba przełożyć ciasto do formy do pieczenia, aby mogło spokojnie wyrosnąć (uwaga – chleb w piekarniku juz nie rośnie, dlatego nie wolno zbyt szybko wkładać go do środka), gdy uznamy, iż wielkość chleba nas zadowoli, to wstawiamy blaszkę do nagrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika i czekamy około 40 minut aż nabierze złotego koloru. Od razu po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmujemy z formy na drewnianą deskę, dając mu czas na odparowanie.

Nowoczesny sprzęt AGD

Jeśli marzy Ci się śniadanie ze świeżym, pachnącym domowym chlebem bez wychodzenia z domu, to musisz koniecznie zaopatrzyć się w wypiekacz do chleba lub przynajmniej dobry multicooker. Ten pierwszy pozwala wypiec chleb bez kupowania żadnych dodatkowych akcesoriów, takich jak wypiekaczformy do pieczenia, miski lub łopatki, bowiem w jednym urządzeniu miesza się, wyrabia, rośnie i piecze chleb. Z kolei multicooker pozwala na bardzo szybkie i ładne rośnięcie masy dzięki opcji podtrzymywania ciepła nawet do 24 godzin (produkt marki Tefal jest o tyle wygodny, że można opóźnić start wedle własnego uznania). Nasze babcie nie miały tyle szczęścia co my, bowiem bogata oferta urządzeń kuchennych pozwala nie tylko na błyskawiczne pieczenie chleba, ale również jego efektowne ogrzewanie, na przykład w tosterze, opiekaczu lub grillu elektrycznym. Warto zaopatrzyć się w tego typu urządzenia kuchenne.

Przepis na bochen pszennego chleba

wypiekacz
Jeśli chcesz upiec jeden, duży bochenek chleba, przygotuj następujące składniki: 0,5kg mąki pszennej, 0,5kg mąki żytniej, 3 opakowania suchych drożdży, łyżkę cukru, 2 łyżeczki drobnej soli oraz letnią wodę. Wszystkie suche składniki wsyp do miski w wypiekaczu chleba i włącz urządzenie. Dodawaj stopniowo wody, aby ciasto nie było zbyt gęste (nie lepiło się do łopatki mieszającej) i wybierz jeden z programów do pieczenia chleba (na przykład urządzenie marki Tefal posiada aż 15 programów do chleba, jest więc z czego wybierać). Czekaj cierpliwie, aż ciasto ładnie się wyrobi, spokojnie urośnie i upiecze. Wybór wypiekacza jest o tyle komfortowy, iż nie wymaga przenoszenia z misy do formy. Taki świeży bochenek jest dobry do jedzenia w niecałe 2 godziny po przygotowaniu.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Mrożenie Owoców: zachowaj smaki lata na dłużej
Podróżowanie: jak z turysty stać się podróżnikiem?
Leczenie Kanałowe: krok po kroku
Masaż Leczniczy I Relaksacyjny: jak działają na organizm?
Relaks: naucz się odpoczywać
Dawca Szpiku: jak nim zostać?