Faszerowane warzywa są bardzo popularne na naszych stołach. Co ciekawe, nie musisz używać jedynie ryżu do farszu. Poniżej przedstawiamy przepis na paprykę faszerowaną makaronem.
W tym artykule:
Jak przygotować paprykę faszerowaną makaronem?
Składniki:
- łopatka wieprzowa – 200g
- boczek wędzony – 200g
- cebula – 3 sztuki
- olej – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- papryka świeża kolorowa – 6 sztuk
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- natka pietruszki – 1 pęczek
- Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju.
3. Dodajemy zmielony na grubym oczku boczek i łopatkę, dusimy na patelni i dodajemy przypraw do smaku.
4. Dokładamy do całości makaron, natkę pietruszki i masło.
5. Całość dokładnie mieszkamy, następnie gotowym farszem napełniamy wydrążone papryki, przykrywamy dekielkami i pieczemy w temperaturze 160 st.C ok. 45 minut.