Lekka kolacja jest najlepsza. Nie samymi kanapkami człowiek żyje. Poniżej przedstawiamy przepis na faszerowane warzywa!
Faszerowane warzywa – składniki i sposób przygotowania
Składniki:
- 5 pomidorów
- 5 papryk (kolory dowolne)
- 1 cebula
- 20 dag ryżu
- 30 dag pieczarek
- pęczek zielonej pietruszki
- 250 ml soku pomidorowego
- 10 dag cukru
- olej, oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż według przepisu na pudełku.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki/w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Kiedy zacznie się lekko rumienić, dodaj pieczarki. Smaż, aż będą miękkie.
- Do cebuli i pieczarek dodaj ryż, 50 ml soku pomidorowego i pół szklanki wody. Dopraw solą, pieprzą i ziołami i wrzuć posiekaną pietruszkę. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10-12 minut.
- Z umytych papryk i pomidorów odetnij czubki z łodygami, wyjmij ze środka miąższ i pestki.
- Do każdego pomidora i papryki wsyp szczyptę cukru i napełnij przygotowanym farszem oraz łyżką wody.
- Pomidory i papryki ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, podlej resztą soku pomidorowego i ok. 50 ml oliwy z oliwek.
- Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.