Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Można go stosować bezpośrednio na skórę, gdyż świetnie potrafi się rozprawić z łuszczycą czy trądzikiem. Jego zastosowanie jest jednak znacznie bardziej szerokie. Jak jeszcze można wykorzystać olejek lawendowy?

Czym jest lawenda lekarska?

Lawenda lekarska, znana także pod nazwą Lavandula officinalis, znana jest od stuleci jako roślina lecznicza. Współcześnie uprawiana jest w wielu krajach świata – także w Polsce. Jednak lawenda pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Samo ziele lawendy wyróżnia się bardzo ciekawym zapachem. Jeśli chodzi o smak, jest ono nieco gorzkie. Głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny. Zawiera on do 60% octanu linalilu oraz linalol. Z upraw tejże rośliny słynie głównie Prowansja oraz wyspa chorwacka Hvar.

Lawenda kwitnie w sezonie od czerwca do września. Same kwiatostany ścina się półtora tygodnia od momentu rozwinięcia się pierwszych kwiatów. Mają one przepiękny kolor od liliowego aż po mocny fiolet. Niektóre podgatunki mogą być także barwy białej lub różowej. Stanowią one surowiec leczniczy, z którego pozyskiwany jest olejek lawendowy. Kwiaty lawendy zawierają dodatkowo związki mineralne, garbniki, cukry i antocyjany.

 Pozyskiwanie olejku

Lawendowy olejek eteryczny pozyskuje się z już rozwiniętych kwiatów lawendy. Są one poddawane destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Olejki mają mnóstwo zalet, o których z pewnością słyszał każdy z nas. Właściwości olejków lawendowych są wykorzystywane w żelach, balsamach, mydłach czy kremach. Mają działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne. To dlatego są tak powszechne w kosmetyce. Lawenda zawiera także kwasy organiczne, garbniki oraz substancje, które są odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników. Kosmetyki, które w swoim składzie mają tę roślinę, polecane są do cery tłustej. Znakomicie odświeżają i odkażają skórę, a dodatkowo regulują wydzielanie sebum.

Jednocześnie łagodzą podrażnienia i wyrównują koloryt skóry. Ciekawym rozwiązaniem jest umieszczenie suszonej lawendy w bawełnianym woreczku. Możemy włożyć go do szafy z ubraniami, by odstraszyć mole i cieszyć się pięknym zapachem.

Zbawienne działanie olejków

Jeśli jesteśmy narażeni na silny stres czy zmęczenie, warto wziąć lawendową kąpiel. Wystarczy, że na litr wody dodamy 30 gramów kwiatów. Ważne, by początkowo zalać je wrzącą wodą i parzyć przez ok. 20 minut. Następnie je przecedzamy i dodajemy do kąpieli. Tego rodzaju rytuał pozwala także na ograniczenie nadmiernej potliwości. Kwiaty rośliny zawierają olejek eteryczny, który bardzo często jest wykorzystywany w aromaterapii. Olejek lawendowy pozwala skutecznie się wyciszyć i zrelaksować. Świetnie sprawdzi się do wieczornej kąpieli czy masażu.

Na kobiece problemy

Olejki te będą także niezastąpione przy rozmaitych dolegliwościach związanych z menstruacją. Wystarczy wmasować kilka kropel olejku w dolne partie brzucha. Sposób ten znany jest od dawna. W Prowansji wykorzystuje się olejki lawendowe do minimalizowania dolegliwości bólowych zarówno w trakcie, jak i po porodzie. Miksturę stosujemy na dolne partie pleców. Jak wskazują badania kliniczne, olejki mają korzystny wpływ w walce z bólem – szczególnie w przypadku kobiet. Mogą także ukoić ból głowy, który jest związany z długim przebywaniem na słońcu.

Działanie dla zdrowia

Olejek z lawendy ma naprawdę wiele zastosowań. Wszystko dlatego, że składa się aż ze 150 aktywnych składników o potwierdzonej skuteczności. Olejki są jednymi z nielicznych, które można nakładać bezpośrednio na skórę. Nie ma konieczności ich rozcieńczania.

Jeśli podajemy je doustnie, możemy zauważyć korzystne działanie na przewód pokarmowy. Olejki są wydalane częściowo wraz z moczem, a częściowo przez płuca. Opary niszczą pneumokoki czy paciorkowce.

Stosowanie na skórę

Olejki wykorzystujemy na wiele sposobów. Zaleca się aplikowanie na skórę w miejscach, które są dotknięte bólem lub w takich, w których widzimy zmiany chorobowe. Jeśli chcemy uzyskać miksturę do masażu, warto wymieszać je z olejkiem migdałowym lub oliwą z oliwek. Masaż poprawia krążenie, wzmacnia odporność, wpływa na przemianę materii, a także rozładowuje napięcie mięśni. 

Wykorzystywanie w lecznictwie

W lecznictwie olejek lawendowy jest stosowany do wcierań w bólach stawowych, mięśniowych. Sprawdzi się również przy zapaleniu korzonków nerwowych. Można go bez obaw stosować na zwichnięcia, stłuczone miejsca lub takie, które zostały dotknięte paraliżem.

W Bułgarii olejki stosuje się dodatkowo w stomatologii. Sprawdzają się podczas inhalacji przy nieżycie nosa, zapaleniu płuc czy krtani. Jeśli męczy nas kaszel, można natrzeć olejkiem gardło. By usunąć mdłości lub poprawić trawienie, warto wykorzystać kilka kropli olejku na cukrze.

Działanie moczopędne ma 40 kropli olejku podanego trzy razy dziennie na łyżce przegotowanej wody. Czystym olejkiem lawendowym można także nacierać miejsca po ukąszeniach owadów.

Na kłopoty ze snem

Olejek lawendowy jest także polecany na problemy ze snem. Często stany lękowe, stres, nie pozwalają nam spokojnie zasnąć. Z tymi dolegliwościami zmaga się naprawdę wiele osób. Olejki z lawendy są skutecznym produktem na tego rodzaju problemy. Linalol i octan linalilu, czyli główne składniki olejku lawendowego, obniżają nadaktywność ośrodkowego układu. W ten sposób skutecznie ułatwiają zasypianie. Wystarczy zaaplikować kilka kropel olejku na poduszkę.
 

Olejek lawendowy na uspokojenie

Jak zostało naukowo udowodnione, olejek wyróżnia się także uspokajającym działaniem. Eksperymenty zostały przeprowadzone wśród osób, które cierpią na nadmierną nerwowość lub stany lękowe.

Stosując olejek z lawendy, odnotowano znaczną poprawę samopoczucia. Jak wykazał zapis ich fal EKG, osoby osiągnęły stan fizyczny relaksu, a także poczucie komfortu. Przyjemny aromat olejku lawendowego poprawia koncentrację, a także skutecznie pomaga w nauce. Co więcej, kąpiel w wannie z kilkoma kroplami olejku zapobiega przeziębieniom oraz infekcjom dróg oddechowych. Złagodzi bóle mięśni i ukoi nerwy.

Olejek z lawendy dla urody

Olejki są skutecznym sposobem na problemy skórne. Pomagają rozprawić się z trądzikiem. Niszczą szkodliwe bakterie, które powodują rozmaite infekcje skóry. Skutecznie ją wygładzają oraz regulują wydzielanie sebum. To dlatego olejki polecane są dla osób z cerą tłustą, mieszaną lub z problemami.

Olejek z lawendy warto wykorzystać również w pielęgnacji paznokci. Jeśli naszym problemem są suche, łamliwe, rozdwajające się paznokcie, wystarczy wykorzystać sprawdzony sposób. Podgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy do niej ok. 10 kropel olejku lawendowego. W mieszaninie moczymy paznokcie przez 10 minut dwa razy w tygodniu.

Mydło lawendowe

Mydło, które zawiera olejek, zmiękcza skórę, a jednocześnie wykazuje działanie dezynfekujące. Ma działanie przeciwbakteryjne, a dodatkowo pięknie wygładza cerę. Nie każdy może jednak stosować ten drogocenny olejek. Olejki nie sprawdzą się w silnych zapaleniach żołądka, jelit czy wyrostka robaczkowego. Nie powinno się ich stosować w chorobie wrzodowej czynnej, krwawieniach w przewodzie pokarmowym czy schorzeniach nerek i wątroby. Niektórym nie będzie także odpowiadał zapach olejku, lecz jest to już kwestia gustu.

 

Jak widać, olejki mają szerokie pole zastosowań. Każdy może znaleźć odpowiedni sposób dla siebie. Jedno jest jednak pewne – ten drogocenny składnik warto wcielić do codziennej pielęgnacji.

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Alternatywa Dla Antyperspirantów: zdrowa i skuteczna ochrona przed potem
Dieta Na Piękna Cera: jak dbać o cerę zdrowym odżywianiem?
Laserowa Depilacja: pozbądź się niechcianego owłosienia
Olejek Rycynowy: właściwości i zastosowanie
Szare Mydło: zdrowe i wydajne
Woda Termalna: właściwości i zastosowanie