Naturalne zdrowie ukryte w pokrzywie

Naturalne zdrowie ukryte w pokrzywie

Dopiero po latach się okazuje, jak wiele racji miały starsze pokolenia w poszukiwaniach zdrowia w naturze. Poznaj prozdrowotne właściwości pokrzywy.

Pokrzywa i jej działania prozdrowotne

Regularne picie pokrzywowego naparu może nam przynieść wiele korzyści; nie bez powodu roślina ta jest tak szeroko wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Przede wszystkim pokrzywa dostarczy naszemu organizmowi składników, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: mikro- i makroelementów oraz witamin.

Rano herbata z pokrzywy pobudzi nas do życia, bezproblemowo zastępując kawę czy zwykłą herbatę. Cały dzień będziemy dzięki niej rześcy i pełni energii. W okresach niebezpiecznych dla alergików (wiosną i latem) pomoże oczyścić zatkane zatoki, zminimalizuje też objawy uczulenia.

Natomiast jesienią i zimą pomoże nam zadbać o odporność organizmu: dzięki zawartości witaminy C uchroni nas przed przeziębieniem i grypą. Pokrzywowa herbatka działa moczopędnie, co pozwoli na szybsze wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz innych toksyn. Pokrzywa zawiera także żelazo, dzięki któremu możemy uniknąć osłabienia i anemii.

Pokrzywa pomoże zachować nam także świetną figurę i młody wygląd

Herbata z pokrzywy wpłynie korzystnie na naszą figurę: dzięki działaniu moczopędnemu pozbędziemy się magazynowanej przez organizm zbędnej wody, minie więc spowodowana tym opuchlizna i obrzęki. Już jedna filiżanka dziennie sprawi, że poczujemy się lżejsi! Napar ten jest zalecany szczególnie młodym mamom – jest bezpieczny dla maluszka, a równocześnie pomoże zadbać o sylwetkę.

Pokrzywa zawiera wiele mikroelementów, które sprawiają, że nasze włosy, paznokcie i skóra stają się zdrowsze i silniejsze. Co ciekawe, napar możemy wykorzystać także jako płukankę do włosów – wzmocnimy w ten sposób ich cebulki, ograniczymy ich wypadanie, pozbędziemy się też problemów z łupieżem i przetłuszczaniem.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Białko: jakie zażywać na noc
Rdestowiec Japoński: poznaj jego właściwości
Świeże Soki: czy warto je pić?
Nietolerancja Laktozy: jakich produktów unikać?
Słód: żytni, pszeniczny czy jęczmienny?
Rukola: właściwości i zastosowanie