Do tego typu dań można użyć wielu rożnych makaronowych kształtów, jednak najbardziej popularnym jest długa nitka. Poniżej prezentujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti.
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu.
Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
- Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
- Bulion mięsny – 2 szklanki
- Cebula – 2 szt.
- Marchew – 1 szt.
- Seler naciowy – 1 szt.
- Przecier pomidorowy – 2 łyżki
- Śmietanka – ½ szklanki
- Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
- Oliwa
- Oregano
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
3. Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.
5. Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
6. Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
7. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.
Spaghetti Napoli
Sos neapolitański to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Sekret tego wspaniałego dania tkwi przede wszystkim w prostocie. Ważne także, aby nie zapomnieć o świeżych ziołach, które nadadzą daniu wspaniałego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
- Pomidory z puszki – 2 op.
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Parmezan
- Świeża bazylia i oregano
- Sól, pieprz
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 20 minut.
3. Dodajemy posiekaną bazylię, oregano oraz sól i pieprz – do smaku.
4. Podajemy z makaronem, całość posypujemy startym parmezanem.
Spaghetti carbonara
Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
- Wędzony boczek – 250 g
- Śmietana 30 % – 250 ml
- 3 żółtka
- Starty żółty ser – 2 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Cebula – 1 szt.
- Sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
3. Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
4. W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
5. Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.
6. Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
7. Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.