Bazylia, jak wiadomo, dobra jest do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i, co najważniejsze, szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.
W tym artykule:
Jak przygotować makaron z pesto?
Składniki:
- Czosnek – 3 ząbki
- Świeża bazylia – 2 pęczki
- Orzeszki piniowe – 3 łyżki
- Starty parmezan – pół szklanki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.
Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!