Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto

Bazylia, jak wiadomo, dobra jest do wszystkiego, ale nie musi być ona już tylko dodatkiem i przyprawą. Najlepsze z bazylii jest oczywiście pesto. A jak pesto to tylko z makaron. Przedstawiamy prosty i, co najważniejsze, szybki sposób na pyszny i zdrowy makaron z pesto.

Jak przygotować makaron z pesto?

Składniki:

  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeża bazylia – 2 pęczki
  • Orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • Starty parmezan – pół szklanki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno siekamy, liście bazylii myjemy, odsączamy, a następnie rwiemy na jak najdrobniejsze kawałeczki. Orzeszki siekamy również na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki. Całość należy utrzeć na jednolitą masę, dodać parmezan i oliwę z oliwek i dalej ucieramy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie ucieramy.

Całość łączymy z makaronem i gotowe, smacznego!

pesto

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki: