Kuchnie świata – sos chutney

Kuchnie świata – sos chutney

Chutney to gęsty sos rodem z Indii. Jego polskie odpowiedniki znane były od dawna jako gąszcze. Przygotowuje się go z owoców i warzyw, dodając na przykład rodzynki, czosnek, cebulę, ocet, itp. Gotowanie sosu chutney trwa długo, ponieważ owoce i warzywa powinny się rozgotować, a następnie zgęstnieć, by osiągnąć konsystencję dżemu. W zależności od składu, smak sosu może być łagodny, bardzo pikantny, lekko kwaśny albo słodki. W Polsce sosy chutney dostępne są w gotowej formie – w słoikach – a ich największy asortyment znajdziemy w delikatesach i sklepach sprzedających produkty importowane z różnych stron świata, jak również w wybranych restauracjach indyjskich. W Indiach chutney przygotowywany jest na bieżąco, z dostępnych w danym czasie warzyw i owoców.

Do czego pasuje chutney?

Ten wyjątkowy sos używany jest do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Stanowi świetny dodatek do ryżu, jaj, sera, wędlin, ryb i przekąsek – w zasadzie ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Zarówno smak, jak i zapach tego rodzaju sosu jest tak intensywny, że używa się niewielkiej jego ilości do przyrządzania dań.

Różne rodzaje sosu chutney

Do tradycyjnych indyjskich odmian chutney należą między innymi:

  • chutney mangowe (z zielonych owoców)
  • chutney kokosowe
  • chutney kolendrowe
  • chutney cebulowe
  • chutney pomidorowe
  • chutney miętowe
  • chutney czosnkowe
  • chutney ogórkowe

Są one powszechnie używane do przyrządzania dań kuchni indyjskiej i stanowią jej nieodzowny element. Jednak sprawdzą się również w naszej kuchni, zwłaszcza, gdy pozwolicie sobie na eksperymenty ze smakami. Wasze podniebienia będą wam wdzięczne.

Chutney – zrób to sam

Samodzielne przygotowanie sosu chutney jest podobnym przedsięwzięciem, co przygotowywanie dżemów i konfitur. W domowych warunkach można stworzyć własne kombinacje smakowe – od słodkich po pikantne czy lekko kwaśne, w zależności od upodobań. Przechowywane w małych słoiczkach mogą nam służyć dłuższy czas i wzbogacać smak domowych dań.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Rumień: jak z nim walczyć?
Selfie: czy to już zaburzenie?
Agnieszka Holland: przegląd filmów
Mammograf Cyfrowy: czy warto go kupić?
Komary: jak je odstraszyć
Ćwiczenia Oddechowe: zwiększ pojemność swoich płuc