Kotlety z ryby są zdrowsze od tradycyjnych kotletów z mięsa. Dlatego warto wprowadzić je do diety. Dodatkowo rodzinny przepiśnik będzie bardziej urozmaicony!
Smaczne kotlety rybne
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
- 1 cebula;
- 1 duży ziemniak;
- mała puszka kukurydzy;
- 1 jajko;
- 1 łyżka bułki tartej;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz, papryczki chilli.
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaka, ugotuj i rozgnieć widelcem.
2. Tuńczyka odsącz i podziel na małe kawałki.
3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i cienko posiekaj chilli.
4. W dużym naczyniu wymieszaj razem ziemniaka, tuńczyka, cebulę, odsączoną kukurydzę, chilli i przyprawy. Uformuj nieduże kotlety, wymieszaj w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
5. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie z każdej strony aż zbrązowieją.
Kotlety można podawać wedle upodobań – z ziemniakami, ryżem, surówką, sałatką czy sosem.