Kotleciki rybne są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest to idealne danie do przygotowania w piątkowy post. Sprawdź przepis.
Składniki na 2 porcje (4 szt):
- 250 g filetów rybnych
- 1 jajko
- 2 łyżki lnu mielonego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jeśli używamy filetów mrożonych – należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej powolne rozmrażanie w lodówce). Rybę rozdrabniamy w dowolny sposób – ja zrobiłam to w robocie kuchennym. Rozdrobnioną rybę przekładamy do miski, przyprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek wbijamy jajko, dodajemy mleko, len i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, masę dzielimy na cztery części, w dłoniach formujemy płaskie, okrągłe kotleciki, obtaczamy je w przygotowanej bułce tartej i smażymy. Po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy dalej. Możemy ewentualnie upiec kotleciki w piekarniku, jeśli nie chcemy używać dodatkowego tłuszczu.
Sos koperkowy (2 porcje)
- 80 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 9%
- 1 łyżeczka majonezu
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól morska
- pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 15 minut.