Kotleciki rybne

Kotleciki rybne

Kotleciki rybne są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest to idealne danie do przygotowania w piątkowy post. Sprawdź przepis.

Składniki na 2 porcje (4 szt):

  • 250 g filetów rybnych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jeśli używamy filetów mrożonych – należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej powolne rozmrażanie w lodówce). Rybę rozdrabniamy w dowolny sposób – ja zrobiłam to w robocie kuchennym. Rozdrobnioną rybę przekładamy do miski, przyprawiamy ją solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek wbijamy jajko, dodajemy mleko, len i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, masę dzielimy na cztery części, w dłoniach formujemy płaskie, okrągłe kotleciki, obtaczamy je w przygotowanej bułce tartej i smażymy. Po obróceniu na drugą stronę zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię przykrywką i smażymy dalej. Możemy ewentualnie upiec kotleciki w piekarniku, jeśli nie chcemy używać dodatkowego tłuszczu.

Sos koperkowy (2 porcje)

  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 9%
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól morska
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 15 minut.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Parówki: poznaj trzy pomysły na poczęstunek
Faszerowane Warzywa: przykładowy przepis
Zapiekanka Z Dynią: rozgrzeje Cie tej jesieni
Zupa Koperkowa: pyszna i niskokaloryczna
Zupa Porowa: z serkiem topionym