Jak zrobić idealną włoską pizzę? Prosty przepis na ciasto, które zrobi każdy

Jak zrobić idealną włoską pizzę? Prosty przepis na ciasto, które zrobi każdy

 Pizza to jedno z najpopularniejszych dan na świecie. I nie ma w tym nic dziwnego. Wypróbuj nasz prosty przepis i ciesz się jej smakiem jak z włoskiej restauracji.

Ciasto na pizzę – przepis

Odpowiedni rodzaj mąki, właściwa temperatura i optymalny czas zagniatania sprawią, że ciasto będzie puszyste, chrupiące i zachwyci wszystkich smakiem.

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej (typ 00),
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 3 g drożdży w proszku,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub oregano i bazylia,
  • dodatki w postaci ulubionych składników.

Przygotowanie

Wymieszać mąkę i suche drożdże, następnie dodać olej, cukier, sól. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Dolewać wodę w niewielkiej ilości i zarabiać ciasto – najpierw łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto powinno być jednolite – jeśli za bardzo się klei, należy dodać nieco mąki; jeśli jest zbyt suche – odrobinę wody.

Z ciasta należy uformować kulkę i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie można przygotować składniki na pizzę – cebulę, pieczarki, parmezan, mozzarellę, szynkę, salami.

Po upływie wskazanego czasu pizzę przełożyć na blachę do pieczenia, uformować okrąg, nałożyć składniki i piec przez 15-20 minut w 220 st. Celsjusza. Przed wyjęciem warto sprawdzić, czy spód pizzy się zarumienił. To pozwoli upewnić się, że ciasto nie jest surowe.

Wskazówki, dzięki którym pizza zawsze będzie idealna

Na to, czy ciasto będzie puszyste i lekkie, ogromny wpływ ma mąka. Zaleca się stosowanie mąki typu 00 z https://basiazsercem.pl/. Ta mąka jest zmielona niemal na pył, dlatego ciasto pizzy jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nie wchłania też soku z warzyw i owoców.

Zdecydowanie lepszy efekt dają też drożdże instant, czyli drożdże w proszku. Dzięki nim ciasto rośnie idealnie, nie jest ani zbyt cienkie i twarde, ani zbyt duże. Odpowiednie proporcje składników i wybór produktów najlepszej jakości to przepis na wypiek doskonały.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Przepisy Z Awokado: jak je jeść?
Burgery Z Kaszy: zdrowy zamiennik mięsa
Walentynkowe Przepisy: romantyczny jadłospis na cały dzień
Pesto: dodatek wielozadaniowy
Omlet Z Warzywami: sycąca i niskokaloryczna przekąska
Rodzinny Obiad: dobrze zbilansowane posiłki to podstawa