Gdy jedzenie szkodzi naprawdę

Gdy jedzenie szkodzi naprawdę

Nietolerancja pokarmowa to negatywna reakcja organizmu na określony składnik diety. Dochodzi do niej, gdy niektóre nasze enzymy przestają być aktywne i nie mogą już przekształcać białek w aminokwasy. Skutkiem tego jest przedostawanie się białek w niestrawionej formie do organizmu. Białka te łączą się z przeciwciałami IgG (immunoglobuliny typu G – prawdopodobnie najważniejsze z przeciwciał) i zalegają w różnych narządach, wywołując tym samym rozmaite schorzenia, często o przewlekłym charakterze, które najczęściej trudno jest zdiagnozować.

Różne objawy, jedna przyczyna

U niektórych osób nietolerancja na określone pokarmy będzie przebiegać łagodnie, u innych problem okaże poważniejszy i dużo bardziej uporczywy. Może nam dokuczać tylko pojedynczy objaw lub wiele dolegliwości jednocześnie. W zależności od tego, gdzie odłożą się niestrawione białka, reakcjami naszego organizmu mogą być na przykład wzdęcia, biegunka, nadciśnienie, atopowe zapalenie skóry, katar, bóle zatok, otyłość, bóle głowy, zespół jelita drażliwego, zaburzenia metabolizmu itd. Białko zalega najczęściej w ścianach naczyń, tkankach układu oddechowego, pokarmowego czy mięśniowo-szkieletowego. Nietolerancja pokarmowa może doprowadzić nawet do niszczenia przez organizm własnych tkanek (tzw. autoagresji), jeśli okaże się, że nasze białka budową przypominają te niestrawione.

Jakich produktów najczęściej nie tolerujemy?

Mleko i produkty mleczne, produkty zawierające gluten, jajka, orzechy, soja, cytrusy, papryka, ziemniaki, pomidory, niektóre ryby, owoce morza, drożdże – to właśnie na nie najczęściej nasz organizm reaguje źle przy nietolerancji pokarmowej. Jeżeli chcemy wrócić do zdrowia, musimy wyeliminować je ze swojej diety. Nie bez przyczyny na ten typ nietolerancji cierpią przeważnie mieszkańcy państw rozwiniętych, w których spożywa się żywność wysoko modyfikowaną, produkty przetworzone i zawierające duże ilości konserwantów.

Jak żyć z nietolerancją pokarmową?

Gdy podejrzewamy u siebie nietolerancję pokarmową, powinniśmy wykonać specjalny test immunologiczny, dzięki któremu dowiemy się też, jakich produktów nie możemy jeść. Test jest prosty i przeprowadza się go na podstawie próbki krwi z palca. Możemy go kupić w aptece i zrobić samodzielnie, a następnie zasięgnąć konsultacji z lekarzem lub specjalistą z poradni żywieniowej. Kolejnym krokiem jest wykluczenie z codziennego menu produktów, które nam szkodzą i zastąpienie ich innymi (na przykład produktami bezglutenowymi, jeśli szkodzi nam właśnie gluten). W przypadku, gdy nietolerancja ma łagodny przebieg, możemy zacząć stosowanie diety rotacyjnej, która zakłada spożywanie produktów należących do jednej grupy na zmianę przez kilka dni. Zapobiegniemy w ten sposób pojawieniu się nietolerancji na inne składniki pokarmowe. Wszystkie zmiany powinny być jednak wprowadzane pod okiem specjalisty.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Dieta Antyrakowa: czyli jaka?
Podróże: jak je odbywać niskim kosztem?
Marskość Wątroby: diagnoza i leczenie
Samobadanie: podstawa profilaktyki raka piersi
Trądzik: pozbądź sie go za pomocą diety
Samoobrona Kobiet: jak walczyć z napastnikiem?