Faszerowane warzywa pod serową pierzynką

Faszerowane warzywa pod serową pierzynką

Faszerowanie warzyw daje niezwykle dużo możliwości smakowych i estetycznych. Poznaj nasze propozycje – smaczne, zdrowe i wyjątkowo kolorowe.

Faszerowane papryki z żółtym serem

Składniki dla 4 osób:

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g mięsa mielonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 4 czerwone papryki
  • 250 g sera żółtego startego na grubej tarce
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.

faszerowane-papryki

Faszerowane bakłażany z żółtym serem

Składniki dla 4 osób:

  • 2 świeże bakłażany
  • 2 główki czosnku
  • 2 duże papryki – czerwona i żółta
  • świeży koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.

Dobra rada:
Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.

faszerowane-baklazany

Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 300 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 – 50 minut.

faszerowane-cukinie

autor przepisów: MSM Mońki

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Pomysły Na Drinki: idealne na różne okazje
Ciasto Na Pizzę: poznaj prosty przepis
Przepisy Z Cukinią: gwiazda jesiennych potraw
Kuchnia Włoska: smaki prosto ze słonecznej taskanii
Rodzinny Obiad: dobrze zbilansowane posiłki to podstawa
Przepisy Z Pomidorem: Najlepsze dania pomidorowe!