Dieta przeciwzmarszczkowa

Dieta przeciwzmarszczkowa

Jesteś tym, co jesz – tę maksymę zna każdy. Jednak jej znaczenie odnosi się nie tylko do naszej sylwetki, ale także do stanu naszej skóry. Odpowiednie odżywianie znacznie wspomaga bowiem zapobieganie zmarszczkom. Co zatem jeść, a czego unikać, aby cieszyć się piękną i gładką skórą przez długie lata? Odpowiedź na to pytanie znajdziemy poniżej.

Walka z rodnikami

Powstawaniu zmarszczek sprzyjają ataki tzw. wolnych rodników, z którymi spotykamy się każdego dnia. Wolne rodniki znajdziemy w chemicznie przetwarzanej żywności, której obecnie na polskich stołach pojawia się coraz więcej – w napojach, alkoholu i w wielu innych codziennie spożywanych przez nas produktach. Aby zneutralizować działanie rodników, do codziennej diety trzeba wprowadzić produkty zawierające w sobie antyoksydanty, które zwalczają ich szkodliwe działanie. Możesz również zastosować odpowiednią suplementację. Najlepsze suplementy na zmarszczki zawierają witaminy, przede wszystkim C i E oraz minerały, takie jak selen, magnez i cynk.

Najłatwiej antyoksydanty dostarczać sobie codziennie jedząc warzywa i owoce. Jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy w nich zawartych jest dobrze nam znana witamina C. Nie tylko pomaga ona prawidłowo funkcjonować organizmowi i zapobiegać różnych chorobom, ale także, jest mu niezbędna do produkcji kolagenu zapewniającego młody wygląd skórze. Z tego względu, jak najczęściej powinniśmy jadać bogate w witaminę C jabłka (nawet po kilka dziennie!), kiwi, żurawinę, pomidory, paprykę, natkę pietruszki, czy buraki. Aby nie dopuścić do szybkiego starzenia, często sięgajmy też po grapefruity i zieloną herbatę, które również mają silne działanie przeciwutleniające.

Co jeszcze włączyć do diety?

Likopen
Wspomniane już pomidory, oprócz tego, że zawierają witaminę C, mają w sobie również inny cenny przeciwutleniacz – likopen, który korzystnie wpływa na komórki skóry. Jednak większe jego stężenie znajdziemy w przetworzonej, najlepiej gotowanej wersji pomidorów, np. w przecierze – dzięki gotowaniu jest on też lepiej przyswajalny dla organizmu.

Cynk
To pierwiastek chemiczny, który oprócz właściwości utleniających, wspomaga też produkcję kolagenu. Dużą zawartość cynku znajdziemy w ostrygach, wątrobie cielęciej, orzechach, fasoli i kiełkach pszenicy.

Soki i koktajle
W batalii o piękną i młodą skórę pomogą też świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne oraz pożywne i zdrowe koktajle. Soki zapewnią nam dodatkowy zastrzyk witamin w ciągu dnia, a odpowiednio skomponowane smoothie może posłużyć nie tylko jako anidotum na zmarszczki, ale nawet jako pełnowartościowa przekąska, która przyczyni się jeszcze do utraty zbędnych kalorii.

Z jakich produktów zrezygnować?

Jeśli chcemy zachować młodość skóry na dłużej, zdecydowanie musimy zapomnieć o spożywaniu dużej ilości wieprzowiny, cukru i niezdrowych tłuszczy trans, które znajdziemy m.in. w fast foodach, niektórych słodyczach, w większości słonych przekąsek (np. chipsach, krakersach itd.), majonezach, gotowych, tłustych sosach, czy daniach smażonych na głębokim tłuszczu (np. w kotletach, faworkach i pączkach).

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Wyciskarka: sposób na sok idealny
Wątroba: narząd do zadań specjalnych
Konkurs Wakacyjne Oczyszczanie: koniec zgłoszeń
Domowe Syropy: wsparcie w walce z przeziębieniem
Dieta Paleo: czy jest skuteczna?