Dieta kopenhaska jest z góry ułożonym, 13-dniowym planem odżywiania, który gwarantuje znaczną utratę wagi. To dieta jedynie dla zdeterminowanych osób, które w dodatku cieszą się dobrym zdrowiem. Rygorystyczny jadłospis, niedostarczający niektórych niezbędnych składników, może znacząco osłabić organizm i doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Zasady i jadłospis diety
W czasie trwania diety spożywamy trzy posiłki dziennie, które opierają się głównie na chudym mięsie, jajkach, warzywach i czarnej kawie. Twórcy diety zalecają przyjmowanie witamin i suplementów, które uzupełnią braki składników odżywczych w jadłospisie. Przestrzegają również, że nie należy wprowadzać w nim żadnych modyfikacji, a przede wszystkim – żeby nie dokładać do niego nawet takich produktów, jak guma do żucia. Tylko ścisłe trzymanie się planu odżywiania gwarantuje uzyskanie efektów.
Ogólne zasady:
- dieta trwa dokładnie 13 dni,
- można spożywać jedynie produkty zawarte w jadłospisie (w podanych ilościach),
- należy pić minimum 2l wody dziennie,
- nie wolno smażyć potraw,
- można zmienić kolejność obiadu i kolacji, nie wolno natomiast zmieniać kolejności dni,
- aby uniknąć natychmiastowego efektu jo-jo, po zakończeniu diety należy stopniowo zwiększać ilość przyjmowanych kalorii,
- dietę można powtórzyć najwcześniej po dwóch latach.
Godziny spożywania posiłków:
- śniadanie: do 9:00
- obiad: 12:00-14:00
- kolacja: 17:00-18:00
Jadłospis:
Dzień 1 i 8
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru
obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, 1 pomidor
kolacja: 200g steku wołowego, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 2 i 9
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru
obiad: 200g steku wołowego, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 świeży owoc (jabłko, grejpfrut lub ananas)
kolacja: 10 dag szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3 i 10
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru,1 grzanka
obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały owoc
kolacja: 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 10 dag szynki
Dzień 4 i 11
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru
obiad: 1 jajko na twardo, 1 marchewka, 1 opakowanie serka wiejskiego/twarożku naturalnego (100g)
kolacja: ½ szklanki soku pomarańczowego (bez cukru), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12
śniadanie: starta marchewka z sokiem z cytryny
obiad: 300g gotowanej lub smażonej bez tłuszczu chudej ryby (pstrąg, dorsz lub sola)
kolacja: 200g steku wołowego, 5 liści sałaty, 6-8 główek ugotowanych brokułów
Dzień 6 i 13
śniadanie: kubek czarnej kawy + 1 kostka cukru, 1 grzanka
obiad: 150g kurczaka (bez skóry), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
kolacja: 2 jajka na twardo, 1 starta marchewka
Dzień 7
śniadanie: kubek herbaty bez cukru
obiad: 150g kurczaka (bez skóry), 1 świeży owoc (jabłko, grejpfrut lub ananas)
kolacja: nic
Zalety, wady i ostrzeżenia dotyczące diety kopenhaskiej
Zalety diety:
- szybki i znaczny spadek wagi (4-8 kg, choć w zależności od wagi początkowej może wynieść nawet kilkanaście kilogramów).
Wady diety:
- bardzo restrykcyjny jadłospis,
- nie dostarcza niektórych niezbędnych składników i nie nadaje się dla osób prowadzących aktywny tryb życia,
- osłabia organizm,
- bardzo duże prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo.
Kto nie powinien jej stosować:
- dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i karmiące, osoby po 60. roku życia,
- osoby chorujące przewlekłe, będące w okresie osłabienia organizmu,
- osoby prowadzące aktywny tryb życia, pracujące fizycznie.
Dieta kopenhaska, jako bardzo restrykcyjna kuracja, wymaga każdorazowej konsultacji z lekarzem, który oceni, czy jest to plan odpowiedni dla naszego organizmu.