Deser z kaszy jaglanej i banana

Deser z kaszy jaglanej i banana

Niedawno pisaliśmy o zbawiennym wpływie jedzenia kaszy jaglanej na nasze zdrowie i piękny wygląd. Dziś natomiast prezentujemy Wam przepis na pyszny deser z użyciem zdrowej kaszy w dwóch odsłonach. Wersja pierwsza – dla miłośników bananów, wersja druga – dla amatorów kakaowych przekąsek. W tym artykule: Deser z kaszy jaglanej i banana (wersja z samym bananem)

Niedawno pisaliśmy o zbawiennym wpływie jedzenia kaszy jaglanej na nasze zdrowie i piękny wygląd. Dziś natomiast prezentujemy Wam przepis na pyszny deser z użyciem zdrowej kaszy w dwóch odsłonach. Wersja pierwsza – dla miłośników bananów, wersja druga – dla amatorów kakaowych przekąsek.

Deser z kaszy jaglanej i banana (wersja z samym bananem)

(1 porcja)
Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 banany,
  • odrobina miodu.

Sposób przygotowania:

Wlej mleko do rondelka i zacznij je gotować. Gdy mleko będzie się gotować, „przepłucz” kaszę gorącą wodą, a następnie dodaj ją do rondelka z lekko już podgotowanym mlekiem, zmniejsz płomień i całość gotuj jeszcze przez ok. 15 – 20 minut, do momentu, aż kasza przybierze odpowiednio miękką konsystencję („ w sam raz” do jedzenia). Gdy całość będzie się gotować, dokładnie umyj i obierz banany, a następnie pokrój je na większe kawałki i rozgnieć na „masę” w miseczce. Na około 3 minuty przed końcem gotowania kaszy, wlej powstałą z rozgniecionych bananów masę do rondelka z kaszą i mlekiem. Przenieś kaszę z rondelka na talerz. Dodaj do smaku odrobinę miodu. Całość możesz udekorować plasterkiem banana.

Deser z kaszy jaglanej i banana (wersja kakaowa)

(1 porcja)
Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 banany,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • odrobina miodu.

Sposób przygotowania:

Dokładnie taki sam, jak w przepisie powyżej, jedyną różnicą jest fakt, że przed dodaniem na koniec miodu, wcześniej do kaszy dodajemy jeszcze kakao i wszystko dokładnie mieszamy.

Obie wersje deseru możemy jeść zarówno „na ciepło” zaraz po ugotowaniu, jak i w wersji „na zimno”, po uprzednim schłodzeniu.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ciasteczka Otrębowe: pyszne ciastki bez mąki
Ciasto Z Dyni: poznaj przepis
Nutella: przepisy na słodkie przekąski
Deser Z Gruszką: poznaj niecodzienne połączenie