Co skrywa w sobie tran? Dlaczego coraz więcej ludzi po niego sięga?

Co skrywa w sobie tran? Dlaczego coraz więcej ludzi po niego sięga?

Tran, czyli tłuszcz wątłuszowy, pochodzi z wątroby niektórych ryb, głównie dorsza lub rekina. Pozyskiwany jest również z tkanki tłuszczowej wielorybów lub fok. Ze względu na unikatowy skład, zalecany jest dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom starszym. Wykazuje korzystne działanie na kości, wzrok oraz… wysoki poziom cholesterolu.

Co cennego zawiera tran?

Tran to tłuszcz o rybim zapachu bogaty w składniki kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera m.in.

  • dobry tłuszcz – głównie w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dzięki ich wysokiej koncentracji w tranie, wykazuje on działanie obniżające wysoki poziom cholesterolu, przeciwmiażdżycowe oraz przeciwzakrzepowe. Ponadto wpływa na sprawną pracę mózgu, wzroku oraz zwiększają odporność organizmu.
  • witaminę A – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Szczególnie ważna jest w rozwoju siatkówki oka u dzieci oraz w procesie zapobiegania zwyrodnieniom plamki żółtej u osób w wieku podeszłym. Ponadto witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów. Tran, dzięki wysokiej zawartości tej witaminy, ma działanie odżywcze na skórę, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry.
  • witaminę D – wykazuje wszechstronne oddziaływanie na organizm. Przede wszystkim jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów. Istotna jest w profilaktyce krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u osób dorosłych. Witamina D odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy oraz chorobom serca.

Kapsułki czy płyn?

Tran to tłuszcz, który łatwo ulega utlenianiu. Z tego powodu warto wybierać tran w postaci płynnej, w ciemnym opakowaniu, lub kapsułki. W przypadku tranu w butelce ważna jest również forma przechowywania. Po jego otwarciu powinien być przechowywany w lodówce.

Kiedy suplementować tran?

Zażywanie tranu szczególnie polecane jest w okresie jesienno-zimowym, gdy znacznie spada odporność oraz synteza witaminy D jest utrudniona. Tran szczególnie zaleca się:

  • osobom z niedoborami pokarmowymi, niedoborem witaminy A i D,
  • podczas zwiększonego zapotrzebowania, które występuje u dzieci, młodzieży w okresie intensywnego rozwoju i wzrostu,
  • kobietom w ciąży i w czasie laktacji,
  • osobom starszym i w wieku podeszłym,
  • osobom chorym i będące w okresie rekonwalescencji.

MATERIAŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Piegi: atrybut czy defekt?
Jak Się Pakować: wskazówki
Bank Głosów: jak z niego korzystać?
Suplement Nutrition: naturalne wsparcie w odchudzaniu
Grzyby: jesienne dary natury dla naszej kuchni
Domowe Syropy: wsparcie w walce z przeziębieniem