Przygotowanie ciasta czekoladowego nie wymaga specjalnych zdolności cukierniczych. Poznaj naszą propozycję.
Jak zrobić ciasto czekoladowe? Garść porad
Ciasto czekoladowe to jednocześnie prosty i elegancki wypiek, który zachwyci gości i domowników. Samo w sobie jest znakomite, jednak czasami możemy pokusić się o dodatkowe, pyszne składniki i dekoracje. Zwieńczeniem może być aksamitna i gładka polewa czekoladowa lub bita śmietana z owocami. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym wypiek wyjdzie idealnie puszysty i nieco wilgotny w środku. Przede wszystkim składniki muszą mieć temperaturę pokojową, aby nie zważyły się pod wpływem różnicy temperatur. Masa powinna być puszysta, dlatego trzeba pamiętać o przesianiu suchych składników, a także dokładnym ubiciu jajek z cukrem. Sprawdź przepis na ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje!
Przepis na klasyczne ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe przygotowuje się ze składników, które przeważnie posiadamy w kuchni, dlatego nawet jeżeli przyjmujemy niezapowiedzianych gości, możemy uraczyć ich znakomitym deserem. Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- czekolada mleczna – 3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- czekolada gorzka – 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 0,25 szklanki śmietany 30%.
Jest to przepis na ciasto podwójnie czekoladowe, dlatego zamiast kakao użyjemy większej ilości czekolady. W pierwszej kolejności należy podgrzać w garnku wodę z margaryną, cukrem, 2 tabliczkami mlecznej czekolady i 1 tabliczką gorzkiej. Wszystkie składniki powinny się dokładnie rozpuścić, dlatego warto wcześniej połamać czekolady na małe kawałki. Studzimy masę, a następnie dodajemy 4 żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Na koniec przelewamy ciasto do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na wierzchu połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy przez około 40 minut do „suchego patyczka”. To wszystko!
Sprawdź inne praktyczne porady i znakomite przepisy na czekoladowe wypieki: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY