Jaki jest najlepszy rodzaj cukru? [Ranking]

Jaki jest najlepszy rodzaj cukru? [Ranking]

Jednak cukry są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zatem wiedzieć, jaki cukier jest dobry, a którego lepiej unikać. Sprawdź nasz krótki przewodnik po najpopularniejszych rodzajach cukru wykorzystywanych w naszych domach.

Cukier – co warto o nim wiedzieć?

Cukry to jedno z głównych źródeł węglowodanów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie powinno być to jedyne źródło tych składników odżywczych. Z węglowodanów powinno pochodzić około 45-65% wartości energetycznej, która dostarczana jest wraz z jedzeniem. Są to zalecenia dietetyków. Aby zbilansować źródła energii w diecie, warto wiedzieć, że cukry występują nie tylko w postaci czystej, jako dodatek do herbaty czy potraw. Znajdują się one praktycznie we wszystkim, co jemy, szczególnie w owocach i warzywach, ale także w pieczywie czy wędlinach. Dlatego układając dietę, należy o tym pamiętać. Więcej informacji na temat kaloryczności cukru znaleźć można na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/abc-cukrow-przewodnik-po-rodzajach-cukrow/.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje cukru? Który z nich jest zdrowy, a który nie?

Przez wiele lat używaliśmy wyłącznie białego cukru produkowanego najczęściej z buraków cukrowych. Jednak ostatnio cały czas na rynku pojawiają się nowe produkty słodzące, zarówno pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne. Co jakiś czas słyszy się, że dany rodzaj cukru jest lepszy od innego. Jakie są teraz najpopularniejsze cukry i co warto o nich wiedzieć?

  • Cukier biały – to najpopularniejszy rodzaj cukru. Wykorzystywany jest w naszych kuchniach do polepszania smaku różnych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. W przypadku ciast często jest niezbędnym składnikiem, który pozwala na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Produkuje się go z buraków cukrowych. Uważany jest jednak za jeden z mniej zdrowych cukrów.
  • Cukier brzowy – to inaczej cukier trzcinowy. Charakteryzuje się ciemnym, najczęściej brązowym kolorem. Jednak trzeba uważać, gdyż w sklepach często jako cukier brązowy może być sprzedawany barwiony cukier biały. Warto wiedzieć, że pomiędzy cukrem białym i brązowym, wbrew rozpowszechnionemu przekonaniu, nie ma dużej różnicy, jeśli chodzi o wartości odżywcze.
  • Cukier waniliowy – stosowany jest do aromatyzacji różnego rodzaju potraw. Powstaje jako mieszanka cukru białego z prawdziwą wanilią lub ekstraktem waniliowym. Często mylony jest z uzyskiwanym syntetycznie cukrem wanilinowym.
  • Cukier kokosowy – powstaje z kwiatostanu palmy kokosowej. Przez wiele osób uważany jest za zdrowszy od innych rodzajów cukru, z uwagi na to, że ma nieco niższą kaloryczność niż cukier biały czy brązowy. Jednak badania pokazują, że różnice pomiędzy tymi trzema rodzajami cukru nie są tak znaczące, aby móc jednoznacznie stwierdzić, który z nich jest lepszy od innych.

Więcej ciekawostek na temat cukrów znajdziesz na stronie https://uczymyjakslodzic.pl.

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Inulina: dlaczego warto ją jeść?
Janginizacja: co to jest i jak działa?
Chałwa: zdrowa alternatywa słodyczy
Koktajl Z Owoców: sposób na pyszne orzeźwienie
Zdrowy Fast Food: zrób go sam!
Techniki Zdrowego Gotowania: poznaj najlepsze techniki gotowania