Bakłażan jest zdrowy i smaczny. Warto w sezonie wykorzystać to warzywo do przygotowywania codziennych posiłków.
Jak przygotować bakłażan z makaronem?
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron gwiazdka – 250g
- Bakłażan – 3 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Masło – 3 łyżki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bakłażany przekrajamy wzdłuż, z trzech wydrążamy środki. Wszystkie środki i jedną połówkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą. Dokładamy makaron i pokrojony czosnek. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych połówek bakłażana i pieczemy na blaszce w 180°C przez ok. 30 minut.
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka