Andrzejkowa przekąska

Andrzejkowa przekąska

Ta przegryzka ma tę zaletę, że jest nie tylko smaczna, ale również możesz ją przygotować w niecałe pół godziny. – Na chłodny andrzejkowy wieczór warto zaserwować ciepłe przekąski z serem żółtym. Goście zaspokoją głód, ale się nie przejedzą. Aby ser żółty dobrze się rozpuścił i ciągnął, wybierzmy taki, który będzie odpowiedni do obróbki termicznej. Do przekąsek na ciepło sprawdzi się np. Gouda MSM Mońki, charakteryzujący się doskonałą topliwością – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na andrzejkową przekąske z ciasta francuskiego

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plastrów sera żółtego Gouda
  • 20 plasterków mini salami
  • pomidorki koktajlowe (według uznania)
  • 1 czerwona cebulka
  • orzeszki piniowe
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kwadracików, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na każdym z kawałków kładziemy plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki mini salami. Układamy także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy aż się zarumienią. Po upieczeniu możemy udekorować je świeżymi ziołami.
Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Sałatka Z Tuńczykiem: niskokaloryczna i pyszna
Ślimaczki Z Tortilli: szybki i smaczny przepis
Sałatka Z Kaszy Kuskus: idealny dodatek do grilla
Domowy Fast Food: smacznie i zdrowo
Szybkie Przekąski: dodaj sobie energii