Ta przegryzka ma tę zaletę, że jest nie tylko smaczna, ale również możesz ją przygotować w niecałe pół godziny. – Na chłodny andrzejkowy wieczór warto zaserwować ciepłe przekąski z serem żółtym. Goście zaspokoją głód, ale się nie przejedzą. Aby ser żółty dobrze się rozpuścił i ciągnął, wybierzmy taki, który będzie odpowiedni do obróbki termicznej. Do przekąsek na ciepło sprawdzi się np. Gouda MSM Mońki, charakteryzujący się doskonałą topliwością – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Przepis na andrzejkową przekąske z ciasta francuskiego
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 plastrów sera żółtego Gouda
- 20 plasterków mini salami
- pomidorki koktajlowe (według uznania)
- 1 czerwona cebulka
- orzeszki piniowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy na 10 równych kwadracików, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na każdym z kawałków kładziemy plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki mini salami. Układamy także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i pieczemy aż się zarumienią. Po upieczeniu możemy udekorować je świeżymi ziołami.
Smacznego!